Hírek

Online beiratkozás az iskolákban, óvodákban

2020. április 06., 16:36
Online beiratkozás az iskolákban, óvodákban

Formálódnak az o betűk és a fecskefarkak. Lackó nagycsoportos óvodás, az írás alapjait gyakorolja az önkéntes házi karanténban, így készül a szeptemberi iskolakezdésre.

Czékus László
"Nagyon várom már az iskolát, hogy megtanuljak olvasni, írni és számolni."

Az általános iskolai beiratkozás a 2020/2021-es tanévre digitális formában történik - azért határozott így az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy csökkentsék a személyes kontaktusok számát. A tankötelessé váló gyerekek adatait április 6. és 24. között lehet eljuttatni az iskolának. Szükség lesz többek között a lakcímkártyára, egy kitöltött jelentkezési lapra, a sajátos nevelési igényt igazoló szakértői véleményre - ha van ilyen - és a gyermek oltási könyvére. Ezeket szkennelve vagy fotózva, e-mailben kérik az intézmények. A jelentkezési lap és az egyéb nyilatkozatok az iskolák honlapjáról letölthetők.

Kissné Nagy Ilona - intézményvezető, Apáczai Csere János Általános Iskola, Táplánszentkereszt
"Ha a szülők olyan együttműködőek lesznek, mint a digitális oktatás során, akkor fennakadás nem fog okozni a beiratkozás. Akik nem tudnak otthon nyomtatni, az iskolában át tudják venni a nyilatkozat-mintát, és a visszajuttatást is személyesen meg tudják oldani. De azt gondolom, a digitális oktatás során a szülők sok tapasztalatot szereztek, így a KRÉTA rendszeren keresztül minden további nélkül el fogják juttatni a gyerek adatait és a nyilatkozatokat."

Az óvodai beíratás is online történik. Április 21-ig az intézmények automatikusan felveszik azokat a körzetükhöz tartozó gyerekeket, akik 2020. augusztus 31-ig betöltötték 3. életévüket. A jelentkezési lap letölthető a szombathely.hu-ról, itt olvashatnak hosszabb tájékoztatót a beiratkozás rendjéről és az óvodai körzetekről is.

Balassáné Nagy Andrea - óvodavezető, Donászy Magda Óvoda
"Azok a gyerekek, akik a körzetes óvodába szeretnének jelentkezni, ott a szülőnek semmilyen kötelezettsége nincs. A körzetes óvoda, ha nincs más jelzés, automatikusan felveszi ezeket a kisgyerekeket. Ahol a szülő másik óvodát szeretne, az oviba el kell juttatnia egy szándéknyilatkozatot, amiben leírja a gyerek összes adatát, és annak az ovinak az elérhetőségét, ahová a gyerek körzetileg tartozik, április 17-ig."

Az intézmények előre megadott időpontokban telefonos ügyeletet tartanak, ilyenkor lehet érdeklődni a beiratkozásról is, illetve indokolt esetben személyes egyeztetésre is lehetőséget biztosítanak. A középiskolai beiratkozás később, június 18-án esedékes. Egyelőre nincs határozat arra vonatkozóan, hogy ez is digitálisan történik-e, de az intézmények erre készülnek - tudtuk meg.