Hírek

Online istentiszteletek

2020. április 06., 16:32

Az internetes felület lehetőséget nyújt a hívők számára, hogy gyakorolni tudják a vallásukat.

Online istentiszteletek

Virágvasárnap ünnepelte 85. születésnapját Horváth József pápai prelátus. Ezen a napon üres volt a templom, de a padokban fotók jelezték, hogy a Kálvária-Szent Kereszt Lelkészség hívő közössége az interneten követi a szentmisét. A születésnapra pedig videóüzenetet küldtek Oké atyának.

Riporter: Némethy Mária
„Most ez a templom is üres, zárva tart,de szerencsére van egy lehetőség, az internetes felület, amely természetesen nem pótolja a személyes kapcsolatot és kontaktust, de átmenetileg lehetőséget nyújt a hívők számára és gyakorolni tudják a vallásukat.”

„Az, aki úgy él, hogy hisz bennem, nem hal meg örökre, mondja az Úr.”

Merkli Ferenc atya online miséjére több mint ezer ember volt kíváncsi.

Merkli Ferenc – plébános, Vasszécsenyi Plébánia
„Így azonban még azok is rákattintanak, akik egyébként nem érdeklődnek…. hittanosoknak kötelező még egy liket nyomni. ”

A személyes találkozáson túl a templomi teendők is hiányoznak annak, aki az egyházközség aktív tagja.

Jánosi Károlyné
„Nekem a szellőztetés, takarítás, díszítés mellett arra is volt lehetőségem, hogy nap mint nap az oltár előtt imádkozhattam a jó Istenhez. És minden héten egy alkalommal, az imacsoportban, közösen imádkoztunk.”

„Én most az internet segítségével minden nap elolvasom a plébános Úr, Pete Polgár Máté napi gondolatait a szent miséről,  a nap szentjeiről és az imádságot.”

Az online felület a kisgyerekesek számára is lehetőség. Szovákék a család legkisebb tagjával együtt követik a vallásos tartalmakat.

Szovák-Zséder Dóra
„Ferenc pápa élő bejelentkezése, ahol ugye a közös imádságra szólította fel a népet, a kisfiammal együtt néztük és mondta, hogy gyere anya, mert itt az imádkozó bácsi. Úgyhogy nagyon, tehát ő is érti ezt az egész helyzetet. Mondtam, hogy igen, most imádkoznunk kell, összerakta a kis kezét, és ez így volt tegnap is, az online szentmisével kapcsolatban.”

A virágvasárnapi istentiszteletet a református és az evangélikus gyülekezet tagjai is a világháló, iletve a rádió segítségével követhették.

A szombathelyi székesegyházban az egyházmegye papjai mutatták be a virágvasárnapi szentmisét - a padsorok üresek voltak. A nagyhét további alkalmai is így zajlanak majd.