Hírek

Óperenciás rajzpályázat

2017. március 22., 12:33

Megelevenedtek a magyar népmesék és mondák az AGORA Művelődési és Sportházban: az Óperenciás rajzpályázatra rekordmennyiségű alkotás érkezett az iskolásoktól. Ezúttal a határon túlról is küldtek illusztrációkat a gyerekek.

Óperenciás rajzpályázat

Szlovákiából, és Erdélyből is érkeztek pályamunkák az AGORA felhívására. A magyar népmesék, mondák és népszokások világa rekordszámú óvodást és általános iskolást ihletett meg minden magyarlakta területről.

Ungerné Földes Lívia - művészeti vezető, Oladi Általános Iskola
“Az iskolánkból első osztálytól elkezdve az alsó tagozatig mindenki küldött be rajzokat, és nagy örömünkre szolgál, hogy rengeteg rajz kiállításra került. Ezek közül úgy tudjuk, hogy kettő diákunk díjazott is lett.”

A kiállítás megnyitóján a szép számú közönség egy székely népmesét hallgatott meg. Ezt követően a zsüri által legjobbnak ítélt alkotások készítőit díjazták: több mint tucatnyian vehettek át díjat az ünnepségen.

Takács Nóra - tanuló, 2. o., Oladi Általános Iskola
“Itt van középen a pásztorfiú, és mellette a bárányok, a háta mögött.”

Ezt a jellegzetes meserészletet rajzolta le az egyik nyertes. Egy másik az Okos leányt ábrázolta kreatívan.

Holdosi Hajnalka - tanuló, 2.o., Oladi Általános Iskola
“Tetszik is, meg ugye könnyebb lerajzolni. Meg ugye csak filccel csináltam, hogy szétolvadjon.”

Különleges technikákkal is készültek alkotások: voltak szénrajzok, karcolat jellegű munkák, de képregény-szerű ábrázolás is helyet kapott a kiállításon.

Kiss Andrea - gyermekszakági vezető, AGORA
“Általában a népmeséket választják a gyerekek, magyar népmeséket, és ez nagyon, nagyon fontos. Van közöttük mai vers és mai mesefeldolgozás is, és ez is nagyon pozitív, hogy modern írókat, költőket is olvasunk, szülők, vagy pedagógusok, és ezt fel is tudják dolgozni. Amiben még különleges az idei év, hogy sokkal, de sokkal többen jelentkeztek, mint eddig bármikor!”

Majdnem ezer rajz érkezett be, ennek harmadát tudták kiállítani az AGORA Művelődési és Sportházban. A kiállítás április 15-ig megtekinthető.