Hírek

Orgonakoncert Sebestyén Mártával

2018. augusztus 17., 18:02

Nyújtsd ki mennyből címmel adott közös koncertet Szombathelyen Sebestyén Márta énekművész és Szamosi Szabolcs orgonaművész a Székesegyházban. Ez volt az OrgonaPont sorozat ötödik, egyben utolsó állomása.

Orgonakoncert Sebestyén Mártával

A fenséges orgonaszó és egy varázslatos énekhang találkozásának, a klasszikus-, a népi-, és az egyházzene párosításának lehettek tanúi, akik ellátogattak az OrganaPont koncertsorozat ötödik, egyben utolsó állomására a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházba. Bartók, Kodály, Bach egy-egy műve mellett felcsendült Tolcsvai Magyar miséjének orgonaénekre írt változata, és megemlékeztek államalapító Szent István király ünnepéről is.

Sebestyén Márta – énekművész
„Zenei és egyszersmind ilyen érzelmi utazás is ez. Azt gondolom, hogy amit mi adhatunk az embereknek, az pontosan egy olyan élmény, amiben saját maguk lelki békéjét tudják megtalálni, legalább erre az egy órára.”

Szamosi Szabolcs nemcsak játékáról híres. Újító, ám a zenei hagyományokat mindig szem előtt tartó művész, aki a Filharmónia Magyarország vezetőjeként a magyarországi klasszikus zenei élet egyik motorja, számtalan komolyzenei program, esemény - köztük az OrgonaPont koncertsorozat - ötletgazdája és szervezője.

Szamosi Szabolcs - orgonaművész
„Szeretne ez a sorozat jelenteni ezt a hagyományos, gyönyörű orgonamuzsikát, de megszólítana fiatalokat is. Kicsit trendivé tenni ezt a dolgot. Erre utal ez az internetpont és egyéb pontok nyomán az orgonapont. De ez egy zenei műszó is, amikor az orgonista a pedálba tart egy hangot”

Nem véletlenül kapta az előadás a Nyújtsd ki mennyből címet, utalva Bárdos Lajos magyar egyházi népénekére. Az orgonaszóra írt népdalból egyfajta imádság született.