Hírek

Országos Civil Véradó Napok akció

2024. február 23., 20:43

Véradásra hívta a Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ és a Vöröskereszt a munkahelyi közösségeket és baráti társaságokat az országos Civil Véradó Napok akció keretében. Az a három szervezet, amelyik a legtöbb embert mozgatta meg, jutalomban részesül.

Országos Civil Véradó Napok akció

Ingadozó a rendelkezésre álló vérmennyiség: múlt héten több előre tervezett beavatkozásot el kellett halasztani a hiányos vérkészlet miatt. A véradási akciók sokat segítenek a helyzeten.

Lantai Szilvia - vezető főorvos, Szombathelyi Területi Vérellátó

“Ezek általában nagyon nagy segítséget nyújtanak, mert, hogy az év elején egy kicsit lassabban indul mindig be a véradók megjelenése a különböző helyszíneken. Ez a civil véradásos kampány ez 2019 tavasza óta működik, az elején olyan 40-50 fős megjelenésünk volt, a tavalyi év az kiugróan jó volt, mert a tavaszi és őszi alkalommal is 100 körüli megjelentünk volt, most a tegnapi napon 40 fő, ahogy látjuk a mai napon szerintem ugyanennyi meglesz.”

Az egész országban február 19. és 23. között zajlott a civil véradó hét, amit az Országos Vérellátó Szolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a vármegyei civil közösségi szolgáltató központok közösen szerveznek.

Gorza Norbert - szakmai vezető, Vas Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ

“Ez most már a 10. alkalom, tehát egy hagyományos rendezvény, ilyenkor kimondottan várunk civil szervezetek képviselőit, vezetőit, munkahelyi közösségeket, baráti társaságokat, szerencsére a vasi civilek munkahelyi, baráti társaságok rendkívül érzékenyek és nyitottak a téma iránt, tegnapi nap folyamán közel 50 véradó volt és már ma is érkeztek 20-an 30-an, akik segítő szándékkal nyújtják a karjukat.”

A mostani felhívás szerint azokat a közösségeket, akik a legtöbb embert megmozgatják, jutalomban részesítik. 8:54 A Savaria Múzeumtól négyen jöttek el vért adni.

Baki Orsolya - kulturális menedzser, Savaria Múzeum

“A mi családunkban nagy hagyománya van annak, hogy véradók vagyunk, tehát már a nagymamámat is kiskoromban elkísértem, amikor rátelefonáltak éjjel, akkor jöttünk és akkor mindig elkísértem, és ő adott vért, rendszeres véradó volt.”

Tavaly 106 önkéntest mozgatott meg a civil véradás Szombathelyen, a szervezők bíznak benne, hogy idén is sikerül elérni, netán meghaladni ezt a számot. 9:51 A kampány résztvevői oklevelet, tollat és frissítőt kaptak a véradást követően.