MNB - 2
MNB

Hírek

Országos mentőkonferenciát tartottak Bükön

2011. október 06., 19:32

Mintegy 100.000 látogatója volt idén a Savaria Történelmi Karneválnak. Ennek ellenére néhány kisebb sérülést, darázscsípést, rosszullétet leszámíva nem történt súlyos eset. A mentők idén is több kocsival biztosították a helyszínt és egy több ember ellátását lehetővé tévő sátrat is felálítottak. Többek között a a karnevál egészéségügyi biztosításának tapasztalatairól is szó esik az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Oxyológiai Társaság és a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány közös, büki konferenciáján.

Országos mentőkonferenciát tartottak Bükön

Idén mintegy 100-105 ezer látogatója volt a Savaria Karneválnak. 35 beteget láttak el a mentők: sok látogatót darázs csípett meg, volt égési sérülés, ájulás is, több mint 10 embert kellett kórházba szállítani. Emellett egy sátrat is felállítottak, ahol nagyobb tömeget tudtak volna ellátni egyszerre, ha szükség lett volna rá. A mentős szolálatnak is alaposan fel kellett készülni, hogy adott esetben hamar a sérültekhez érjenek. Több kocsival álltak készenlétben.

Dr. Puskás Tivadar, polgármester
Nem is az ellátók számát kell megszervezni, hanem, hogy mindig legyen a megfelelő helyen ellátó, mert nem lehet átmenni a tömegen. Ez itt a probléma, az adottság, ezt kell megvariálni.

Hamarosan mintegy 80 új mentőautóval korszerűsödik az Országos Mentőszolgálat gépparkja. Néhány nappal ezelőtt írták alá a szerződést 37 esetkocsi szállításáról.

Dr. Mártai István, főigazgató - OMSZ
Ezzel elérhetjük, hogy az esetkocsik átlagéletkorát évekkel sikerül csökkenteni. És a szándék az, hogy minden megyébe kerüljön esetkocsi. Tehát Szombathelyen is megfog jelenni ez az új mentőautó.

Ezeket a kocsikat december 31-ig kell leszállítania a nyertes cégnek. Jó esély van tehát arra, hogy még az idén Szombathelyre is kerül az autókból. Zajlik egy másik tender is. Ebben több mint 30 mentőautó beszerzéséről van szó. Ezeknek a kocsiknak legkésőbb jövő év június 30-ig kell az Országos Mentőszolgálathoz megérkezniük.