MNB
MNB - 2

Hírek

Országos mintaprogrammá válhat a szombathelyi „Segítés Városa” akció

2011. december 08., 23:10

A novemberi közgyűlés döntése nyomán a vasi megyeszékhely lakosságának legalább 30 %-ának tanítják meg alapfokon az újraélesztés ismereteit. Szombathelyen elsőként az önkormányzat egyik cégének munkatársai, a közterület felügyelők csatlakoztak a programhoz.

Országos mintaprogrammá válhat a szombathelyi „Segítés Városa” akció
"Nincs légzése. Kérem, hívja a 104-et, és hozza a portáról ide a defibrillátort."

A mentőszolgálat munkatársai a szakszerű segítségnyújtás lépéseit mutatják a szombathelyi közterület felügyelőknek. Az újraélesztést néhány óra alatt bárki megtanulhatja.

"30. Csatlakoztassa az elektródát!"

Az újraélesztés harc az idővel, így fontos, hogy mielőbb megkezdődjön. A beteg esélye ugyanis a túlélésre percenként 10 %-kal romlik.

Dr. Lórántfy Mária mb. regionális orvosigazgató, Országos Mentőszolgálat
4-5 perc az az idő, amíg az agysejtek nem károsodnak az oxigénhiánytól. Tehát, ha ezen belül nem történik meg a keringés mesterséges fenntartása, akkor lehet, hogy a szívműködés visszatér, de azt látjuk a gyakorlatban, hogy agyi tevékenység nagy százalékban nem lesz.

A régióban a mentők átlagos kiérkezési ideje 8 perc körül volt tavaly. Szakemberek szerint, ha a lakosság 30 %-a tudja, hogyan kell megkezdeni az újraélesztést, akkor a bajba jutott esélyei a gyógyulásra jelentősen nőnek. A „segítés városa" programba a diákokat, tűzoltókat, rendőröket, a polgármesteri hivatal és a nagyvállalatok dolgozóit szeretnék bevonni. Ez legalább 30 ezer szombathelyit jelent. A kezdeményezéshez elsőként a közterület felügyelők csatlakoztak.

Dr. Varsányi Péter igazgató, Szombathelyi Közterület Felügyelet
Miután munkatársaim munkaidejük nagy részét közterületen töltik el, nagy valószínűséggel találkozhatnak olyan élethelyzetekkel, ahol a  megszerzett újraélesztési ismeretekkel esetleg életet is tudnak menteni.

"120-as tempóval 1-2-3-4, 30-ig. Kb. egy átlagos felnőtt embernél 5-6 cm mélyen. Ezzel én úgy összenyomom a szívet, hogy a nagy ereken keresztül elindul a vér."

A polgármester azt mondja, segíteni jó. A tapasztalat szerint ma még sokan azért nem tesznek semmit embertársaikért, mert nem tudják, mit és hogyan kell csinálni. A „segítés városa" program várhatóan a segítőkészséget is növelni tudja.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, Szombathely
120 ilyen újraélesztés gyakorlására alkalmas eszközt fogunk vásárolni várhatóan még az idén. De közpénzt nem költünk rá, hiszen az itt működő cégek támogatásából vesszük.

A szaktárca ígérete szerint a szombathelyi kezdeményezés, hogy minél többen tanulják meg az újraélesztés ismereteit - jövőre bekerül az országos népegészségügyi programba.