Hírek

Orvoshiány a kórházban

2010. szeptember 07., 07:52
Tíz-tizenöt százalékos orvoshiány van a Markusovszky Kórházban. Szakemberre szinte minden osztályon szükség van, a fiatal orvosok azonban szívesebben pályáznak nyugat-európai állásokra. Kevés a középfokú szakdolgozók száma is, őket elsősorban Ausztriába csábítják.
Orvoshiány a kórházban

A Markusovszky Kórházban 300 orvos dolgozik, azonban nem mindenki főállásban. Csakúgy, mint a legtöbb egészségügyi intézményben, itt is komoly gondot jelent a szakemberhiány. Kevés az orvos, de a közeljövőben enyhülhet a helyzet. A kórház orvosigazgatója azt mondja, a tavaly év végén meghirdetett rezidensprogram keretében fiatal szakemberek pályázhatnak Szombathelyre.

Kőfalvi István szerint a legtöbb osztályon érzik a problémát. Korábban a sebészeten volt égető az orvoshiány, de például idegorvost és onkoradiológust is keresnek. A számítások szerint 2020 körül lesz a legsúlyosabb a helyzet az országban.

Dr. Kőfalvi István orvos-igazgató, Markusovszky kórház
"Sokan az egyetem után azonnal külföldre mennek."

Magyarországon egy orvosra két-három középfokú kórházi szakdolgozó jut, Európában 15. A Markusovszky Kórházban 1000-en dolgoznak ápolóként, asszisztensként, műtősként vagy gyógytornászként. Az elvándorlás itt is nagy. Sokan pályáznak meg külföldi állásokat. Az ápolási igazgató azt mondja,  tavaly szeptembertől nem volt könnyű a munkaszervezés.

Molnár Erzsébet ápolási igazgató, Markusovszky kórház
"A szakápolói csoportból 10-15 fő ment el ez idő alatt, akiket nem tudtunk visszapótolni. Visszapótoltuk, de nem olyan szinten. Volt, hogy általános ápolókat vettünk fel."

Molnár Erzsébet szerint nem tudnak versenyezni a külföldi lehetőségekkel. Hiába érzik jól magukat a dolgozóik  Szombathelyen, Ausztriában 3-4-szeres fizetést vihetnek haza.

Az alacsony fizetések mellett a másik gondot a képzés hiánya jelenti. Mivel a szakápolók középiskolai képzése megszűnt, és a főiskoláról is nagyon kevés szakember kerül ki, ezért a kórház a saját dolgozóit iskoláztatja be szakápolói OKJ-s tanfolyamra.