Hírek

Összbírói értekezlet

2014. április 30., 15:41

Emelkedett a Szombathelyi Törvényszékre beérkező ügyek száma 2013-ban. Ugyanakkor a bíróságok kimagasló munkát végeznek: az ügyek 94%-a elsőfokon jogerősen befejeződik. Többek között erről is szó volt a Szombathelyi Törvényszék összebírói értekezletén, amelyen részt vett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is.

Összbírói értekezlet

Harmadával több ügy érkezett a Szombathelyi Törvényszékre 2013-ban mint az azt megelőző évben. Kiugróan megemelkedett a cégügyek és a szabálysértési ügyek száma, ugyanakkor magas színvonalon végzi munkáját a törvényszék - derült ki az összbírói értekezleten elhangzott beszámolóból.

Andor Szabolcs - elnök, Szombathelyi Törvényszék
“A járás bírósági szinten az ügyek 94%-a elsőfokon jogerősen befejeződik. A felek a bírósági döntést elfogadják. A fennmaradó 6%-ban vonatkozásában az állapítható meg, hogy azok többségét a fellebviteli bíróságok jóváhagyják. Ez egy rendkívül jó, szakszerű munkára utal ez az adat.”

Ez országos összehasonlításban is kimagasló eredmény - mondta az Országos Bírósági Hivatal vezetője, aki részt vett a tanácskozáson. Kiemelte: szeretnék még hatékonyabbá tenni a bíróságok munkáját.

Handó Tünde - elnök, Országos Bírósági Hivatal
“Elsősorban szeretnénk segíteni a bírósághoz való hozzáférést. Olyan elektronikus rendszereket kialakítani, amelyben az ügyfelek ugyanúgy ugyanolyan könnyedséggel tudják elérni a bíróságot, az ügyeiket hogy azokban mi történik, juthatnak információhoz, mint amikor hozzávagyunk szokva, hogy bankolunk vagy internetes szolgáltatókat olvassuk, nézegetjük.”

Az összbírói értekezlet után Handó Tünde jelenlétében átadták a gyermekmeghallgató szobát. Olyan környezetet alakítottak ki, amely más mint egy tárgyalóterem, így itt könnyebben lehet kapcsolatot kialakítani az egy-egy ügyben érintett gyerekekkel. A Szombathelyi Törvényszék indult egy szervezetfejlesztési uniós pályázaton. Egy belső információs felületet létrehozását, informatikai fejlesztést és a személyi feltételek javítását tervezik.