Hírek

Összefoglaló a március 15-i ünnepi programokról

2015. március 15., 16:17

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének százhatvanhetedik évfordulója, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából szervezte meg az idei városi ünnepségsorozatot.

Összefoglaló a március 15-i ünnepi programokról

Vasárnap reggel lovasok, zenészek és táncosok felvonulásával vette kezdetét az ünnepi program. A költő-forradalmár, Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzása után az ünneplők átsétáltak a Március 15. térre, ahol a honvédelmi miniszter köszöntötte a felsorakozott honvédeket.

,,Jó napot, honvédek…Erőt, egészséget!”

Ezután a Himnusz hangjaira, katonai tiszteletadás mellett felvonták az Országzászlót.

A Neumann János Általános Iskola diákjai ,,Ez az ország a te hazád” című összeállításukkal emlékezetek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra.

,,..ma büszke a szívem…márciusi hősök”

Az időközben több száz fősre duzzadt ünneplő közönség ezt követően a Savaria Múzeum kertjéhez vonult. Itt ünnepi műsort adott a Boglya Népzenei Együttes, az Ungaresca táncegyüttes és a Pilvax zenekar.  

,,..A magyarok Istenére esküszünk…”

Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő megemlékezett a forradalom napjaiban Szombathelyen elfogadott 16 pontról, amely több elemében  hasonló volt a pesti 12 ponthoz; valamint a helyi kórház névadójáról, az éppen kétszáz éve született Markusovszky Lajosról is, aki részt vállalt a szabadságharcban is: hadorvosi tanfolyamokon oktatott és ő látta el Görgey Artúr fejsérülését is. Hende Csaba kiemelte, hogy bátrak voltak, akik 167 évvel ezelőtt kiharcolták a szabadságot, mert új irányt szabtak a magyarságnak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
,,Tisztelet hát mindezért a bátraknak, azoknak, akik elég bátrak voltak egy komoly változás munkájába belefogni…beépítették a közös jövőbe, amiből senkit sem akartak kizárni.”

A megemlékezés Horváth Boldizsár néhai igazságügy-miniszter szobrának megkoszorozúzásával zárult.