Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Ostromnapok

Adásban volt: 2017. augusztus 7.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

1532-ben Kőszeg Jurisics Miklós várkapitány irányításával 25 napig állta a hatalmas török sereg ostromát. Erre a kiemelkedő győzelemre, a város, sőt Európa számára is meghatározó eseményre emlékeznek pontosan 25 napig a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok programsorozattal.

Erejüket fitogtató janicsárok akarták megfélemlíteni a mindenre elszánt védőket - az ostrom előtti felvonuláson Kőszeg Fő terén mutatkoztak be a seregek. Egykor Jurisics Miklós maroknyi csapata és a lakosság védte meg a várat és a várost, sőt Európát a törököktől. Ezt idézik fel évről évre Kőszegen.

Básthy Béla - alpolgármester, Kőszeg
“Az a célunk, hogy átjöjjön, hogy ez az ostrom meghatározta a város életét. Az egész várost érintette. Sokszor elhangzik, hogy nem várat, hanem várost ostromoltak. Ennek megfelelően vannak különböző táncos egyesületektől a múzeumig, vannak kézművesek, akik gyerekjátékokat tudnak vezényelni, vagy kiállítást szervezni.”

Az ostromhétvégén katonai bemutatók, koncertek és kézműves kirakodó vásár is színesítette a programkínálatot. A kötélugró világbajnok, Bánhegyi Adrienn pedig Guinness-rekordkísérletet hajtott végre. A programsorozat szervezésében az Ostromnapok Egyesület mellett 13 helyi civil szervezet is részt vett.

Seper András – Ibrahim fővezér szerepében
“Anyukák, apukák, családok fognak össze azért, hogy ez a nap jól sikerüljön. Az egyesületeken belül is nagyon sok munka folyik. Pl. nálunk az asszonyok, lányok varrnak, a horvátoknál is az asszonyok, lányok készítik elő a gyerekek foglalkoztatásához a különböző eszközöket, az iparosok különböző újabb játékokat találnak ki.”

A törökök csapatát a boxolók, míg a védők táborát az ország különböző hagyományőrző csoportjai, többek között a szombathelyi Fekete Sereg is erősítette. A történelemidézésre idén is több ezren voltak kíváncsiak, ahogy ez a szombathelyi család is.

Kassai Anita
“Szeretnénk, ha látná az igazi törököket, hogy foglalták el a várat.”

A törökök támadását Kőszeg ezúttal is visszaverte. Az Ostromnapok rendezvénysorozata a következő hetekben hastáncfesztivállal, utcabállal, ostromsakkal, túrákkal és kiállításokkal folytatódik. A program a várkapitány, Jurisics Miklós szobra előtti ünnepélyes megemlékezéssel zárul augusztus 30-án.

2017. augusztus 07.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében