MNB - 2
MNB

Hírek

Ostromra készülnek Kőszegen

2010. július 26., 17:27
Felkészült Kőszeg ostromára a török horda, de a várvédők sem tétlenkednek. A város negyedik alkalommal rendezi meg a Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok rendezvénysorozatot. A programok augusztus 6-tól a hónap végéig tartanak. A támadók és védők közötti nagy összecsapás jövő szombaton lesz.
Ostromra készülnek Kőszegen

Ágyúlövésre indult tavaly a kőszegi vár török ostroma. Több ezer néző előtt csatázott egymással a város apraja-nagyja, ki az ellenség, ki a hős várvédők gúnyájába bújva. A falakon Jurisics Miklós maroknyi csapata állt ellen Ibrahim pasa seregének. 

Augusztus 6-tól újra megrendezik az ostromnapok programsorozatát csatával, katonai próbatételekkel, jelmezes felvonulással, kirakodóvásárral, és kulturális programokkal. A szereplők amatőrök, de az egy éve alakult Kőszegi Ostromnapok Egyesületnek köszönhetően hónapok óta szívvel-lélekkel készülnek az idei nagy városi attrakcióra.

Petkovits Sándor - „Jurisics Miklós"
"Mi is szeretnénk ebben a játékban jól érezni magunkat, és a játék jövője is attól függ, hogy ha a résztvevők élvezik, megmarad a kőszegi jellege."

A rendezvényre igazi törököket is várnak Isztambulból, és horvátok is jönnek az egykori várkapitány, Jurisics Miklós szülővárosából, Senjből. A várat a helyi iparosok, a kőszegi horvátok és a hagyományőrző darabontok védik. A támadók serege pedig a tűzoltókból áll. A csatában egyre többen akarnak részt venni.

A jelmezeket és a felszerelést ugyanis maguk készítik.

Seper András - tűzoltóparancsnok, Kőszeg, „Ibrahim pasa"
"Sok mindent az internetről töltöttünk le: pl. láncinget hogyan kell készíteni, serpenyőből hogyan lesz sisak."

A programsorozatra nem lesz belépő, de a támogatói jegyek vásárlói kótyavetyén juthatnak hozzá a törökök hadizsákmányához.

Básthy Béla - alpolgármester, Kőszeg, az ostromnapok felelőse
"Pénzügyileg a legfőbb támogatója a rendezvénynek a város, de a Barankovics István Alapítványtól is kaptunk sok segítséget, és nagyon sok szponzorunk van."

A vendéglátóhelyeken török étkeket szolgálnak fel, ehhez ma kaphattak ötleteket Mautner Zsófia gasztrobloggertől. A programsorozat augusztus végén, a török ostrom 478. évfordulóján ér véget.