Hírek

Ostromnapok Kőszegen

2016. július 22., 15:51

1532 augusztusában a Bécs ellen vonuló, több ezres török sereg Kőszeg várát és városát is be akarta venni. A lakosság azonban Jurisics Miklós várkapitánnyal és maroknyi csapatával összefogva legyőzte a túlerőt. A kőszegiek 10. éve jelmezesen elevenítik meg a város dicső múltját. Augusztus első hétvégéjén nagyszabású programsorozat kezdődik Kőszegen.

Ostromnapok Kőszegen

Országszerte délben a nándorfehérvári diadal, 11-kor viszont kőszegi győzelem emlékére szólnak a harangok a városban. 1456. július 22-én győzték le a törököt Nándorfehérváron. E nap 560. évfordulóján két harangszó között tartottak megemlékezést és sajtótájékoztatót Kőszegen, a Jurisics-várban. Augusztus első hétvégéjén 10. alkalommal veszi kezdetét a Félhold és Telihold - Kőszegi Ostromnapok programsorozat, amelyben felidézik az 1532-es török ostrom eseményeit.

Básthy Béla alpolgármester, Kőszeg
Megelevenedik a vár, a belső udvarán és környékén felépítjük a katonai táborokat, számos magyar és török férfiember készül arra, hogy összemérje a tudását. Természetesen megtörténik a vár ostroma. szombaton este 7-kor fog történni.

A kőszegi történelemidézés városi összefogással valósul meg, hiszen az intézmények, civil szervezetek egyaránt aktív részesei az eseményeknek. A várvédők gerincét az iparosok és a helyi horvát közösség, valamint a hagyományőrzők, míg a török sereget a tűzoltók és a boxolók adják.

Varsányi Áron elnök, Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület
3 évvel ezelőtt sikerült becsatlakoznunk a fő hétvégébe. Igazából már évek óta a törököket szolgáljuk. Lehet, hogy a sporttal kapcsolatban kicsit harciasabbak a török jelen esetben is, mint a magyarok. Örülünk, hogy az ökölvívást tudjuk népszerűsíteni más jellegű rendezvényeken is.

Az ostromhétvégén tartott Ostrombox egyben az U21-es magyar ökölvívó bajnokság egyik fordulója is lesz. Az Ostromnapok programsorozatából idén sem maradhat ki például az utcabál, és a hastáncfesztivál. Emellett kézműves vásárral, kiállításokkal, túrákkal, és számos kulturális programmal is várja Kőszeg többek között a szombathelyieket is egészen augusztus végéig. A rendezvény kezdetét már most ágyúlövéssel jelezték.