Hírek

Őszi közlekedési viszonyok

2016. október 17., 17:08

Rövidülő nappalok, romló látási viszonyok, csúszós utak nehezíthetik ősszel az autósok dolgát. A nyári időszakhoz képest jelentősen megváltoznak az út- és időjárási körülmények, amihez alkalmazkodniuk kell a közlekedőknek. A biztonság érdekében a járműveket is érdemes megfelelő műszaki állapotba hozni.

Őszi közlekedési viszonyok

Idén eddig 18 halálos baleset történt a Vas megyei utakon. 14 esetben a sebesség nem megfelelő megválasztása miatt következett be tragédia, ami azt jelenti, hogy a járművezetők nem alkalmazkodtak az időjárási és útviszonyokhoz. Ennek ősszel talán még nagyobb a jelentősége, hiszen a ködös, hideg idő jelentősen megváltoztatja a közlekedés körülményeit.

László Péter - közlekedésrendészeti osztályvezető, VMRFK
"Az egyik legfontosabb, hogy fejben kell felkészülni, rá kell hangolódni, hogy meg fog változni az időjárási körülmény, és fejben kell átgondolni azokat a szabályokat, amiket ilyenkor be kell tartani. A halálos balesetek elemzésénél megállapítottuk, hogy hat baleset akkor történt, amikor hidegfront érkezett."

A gyalogosoknak és kerékpárosoknak is gondoskodniuk kell a láthatóságukról fényvisszaverő csíkok és jól működő világító-berendezések segítségével. Az autósoknak érdemes átvizsgáltatniuk és műszakilag felkészíteniük a járművüket az őszi útviszonyokra, ennek egyik fontos eleme a nyári gumik cseréje.

Böröcz Miklós - főosztályvezető, Műszaki Engedélyezési Főosztály, VMK
"A nyári gumik összetétele olyan, hogy e hőmérséklet alatt már nem biztosít megfelelő tapadást, a téli gumi összetétele pedig éppen olyan, hgy ebben a tartományban biztosítja a legjobb tapadást. A bordázatuk is már, markánsabb, jobban kapaszkodik a latyakos, saras utakon."

Ezenkívül tanácsos ellenőriztetni a fagyálló fagyáspontját, a világító-berendezéseket és az akkumulátort, télire cserélni az ablakmosó folyadékot, átnézni az ablaktörlő lapátokat. Érdemes beszerezni egy indítókábelt is, hogy a hideg reggeleken ne érje meglepetés az autósokat.