Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Őszi Zsidó Szabadegyetem

Adásban volt: 2018. október 31.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A Szombathelyi Zsidó Hitközség  az idén 9. alkalommal rendezi meg  őszi szabadegyetemi programsorozatát. A szemeszterenként 8-9 előadáson a hallgatók megismerkedhetnek keresztény-zsidó kulturális, vallási hagyományokkal, valamint  a szombathelyi zsidóság történetével.

A Bernstein Kulturális Központban megrendezésre kerülő programok  célja a zsidósággal kapcsolatos ismeretek bővítése a város nem zsidó lakóinak körében. Az évről-évre visszatérő hűséges hallgatók részvétele mellett folyamatosan növekszik az érdeklődés az előadások iránt.  

Tilcsik György levéltáros
Maga a zsidóság története egyrészt önmagában véve is érdekes téma, másrészt, mint tudjuk azért nagyon sokáig voltak a magyar történelem során, vagy csak a XX, vagy XXI. század során, amikor sok tekintetben tabunak számítottak, ezek a tabuk szerencsére szerintem már jórészt Magyarországon legalábbis ledőltek, és éppen ezért esély és lehetőség van arra, hogy szinte bármilyen kérdésről nyíltan, őszintén együtt gondolkodó emberek véleményt cserélhessenek.

Az őszi előadássorozatban többek között megyéspüspök, levéltáros, történész  tart előadást a legkülönbözőbb témákban. A gazdag programkínálatban mindenki megtalálhatja az érdeklődésének  megfelelőt.

Szántóné Balázs Edit tanár, Országos Rabbiképző Zsidó egyetem
A mai előadásom egy izgalmas téma, mert az év elején jártunk Iránban, kifejezetten azzal a céllal, hogy a perzsa zsidó emlékeket megnézzük, és ilyen módon próbáltam egy kicsit összeszedni a zsidók történetét Perzsiában, és egy kicsit a mai Iránban is.

A szervezők szándékai szerint a december 5-éig tartó  sorozat hozzájárul majd a hitközség évekkel ezelőtt kitűzött céljának megvalósításához. Ily módon is nyitni kívánnak Szombathely lakói felé,  azért, hogy minél többen megismerkedjenek a zsidó kultúrával és hagyományokkal, ami segítheti az antiszemitizmus elleni küzdelmet. Az őszi programsorozat kiemelkedő eseménye lesz  november 9-e és 11-e között a Szombathelyi Izraeli Napok fesztivál.

2018. október 31.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében