Hírek

Oszkói gyümölcsoltó nap

2019. március 25., 15:17

Kétmilliárd forint keretösszeggel újraindul a zártkert-megújítási program - jelentette be Nagy István agrárminiszter szombaton Oszkón, a Hegypásztor Kör gyümölcsoltó napi rendezvényén.

Oszkói gyümölcsoltó nap

Harmadéven már termőre fordulhat az a fa, amit most oltottak Oszkón.

Németh József mutatta meg, hogyan kell szakszerűen oltani a vadalanyba a februárban gyűjtött nemes vesszőt. Sokan érkeztek a rendezvényre Szombathelyről is, és hozták az oltásra váró gyümölcsfákat.

Az oszkói Hegypásztor Kör Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához igazodva szervezte meg a kilencedik gyümölcsoltó napot.  Emellett találkozót rendeztek a fagondnokoknak is.

Kovács István - elnök, Hegypásztor Kör, Oszkó
“Akik ültettek már fát a gyerekeik nevére, vagy már maguk a gyerekek is itt vannak, gondozzák a fáikat. Vannak, akik újonnan ültetnek. Mindig olyan fákról beszélünk, ami a tájra jellemző, ami hagyományos gyümölcsfajta.

Az őshonos gyümölcsfajták telepítése, a jó minőségű helyi termékek előállítása hagyományos gazdálkodás útján - ez a célja a zártkertek újra művelésbe álltásának is. A program kétmilliárd forintos kerettel indul ismét - jelentette be Oszkón az agrárminiszter.

Nagy István - agrárminiszter
Néhány nap múlva újra lehet pályázni arra, hogy a zártkerti revitalizáció megtörténhesen.”

Nagy István azt is elmondta, hogy a zártkerti területek elektromos hálózatának fejlesztését tervező önkormányzatok megemelt összegű támogatásra számíthatnak: 20 millió forintra pályázhatnak.

A rendezvényen szakmai fórumot is tartottak egy újabb Vas megyei natúrpark alapításáról.

Básthy Béla - elnök, Magyar Natúrpark Szövetség
“Az országban 12 natúrpark van jelenleg, kettőnek a címátadása most van küszöbön. Nagyon remélem, hogy hamarosan sorra kerülhet a vasi hegyhát is, hiszen ezzel olyan sűrűség jön létre a nyugat-dunántúli térségben (Győr-Moson-Sopron megyében van kettő és Vas megyében az Írottkő), amivel már regionális szinten, akár az osztrák hasonló szervezetekkel együttműködve részmagyarországi projekteket, programokat is elindíthatunk.”

Az oszkói gyümölcsoltó napon a hegyháti borokból, a Pannon helyi termékekből is ízelítőt kaphattak az érdeklődők.