Hírek

Osztályfőnöki óra a lukácsházi Abért-tavaknál

2019. március 22., 15:25

Rendhagyó osztályfőnöki órán vettek részt a Neumann János Általános Iskola tanulói csütörtökön a lukácsházi Abért-tavaknál a víz világnapja alkalmából. Az intézmény a fenntarthatósági témahét keretében több programot is szervez a diákoknak a környezet és a természet védelmével, a vizes élőhelyekkel kapcsolatosan.

Osztályfőnöki óra a lukácsházi Abért-tavaknál

Vonattal érkezett az Abért-tavakhoz a Neumann-iskola 120 diákja. Harmadik-negyedik osztályosok számára tartott rendhagyó tanórát a vízügyi igazgatóság munkatársa.

Némethné Palotás Erzsébet - vízrendezési ügyintéző, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Én úgy gondolom, már az eleve, hogy kijönnek az osztálytermből, biztosan tetszeni fog nekik, főleg ilyen szép napos időben, és mindenképpen ismerkednek az igazgatóság működési területén lévő létesítményekkel."

"Halak vannak elhelyezve a tóban."

Március 22. a víz világnapja, amely felhívja a figyelmet e nélkülözhetetlen természeti kincs védelmének fontosságára. A gyerekek jól tudják, mekkora érték a tiszta víz.

Takács Szofi - tanuló, Neumann-iskola
"Én a vizet inni szoktam, nagyon fontos még tisztálkodásra, főzéshez. A víz egy életfeltétel, kevés édesvíz van, ezért kell vele takarékoskodni."

Neczpál Milán - tanuló, Neumann-iskola
"Főzéshez, iváshoz, tisztálkodáshoz, fürdéshez szoktam használni, inkább zuhanyozzunbk, mint fürödjünk, mert zuhanyzásnál kevesebb vizet használunk el."

Örökös ökoiskolaként a Neumannban kiemelt szerepet kap a környezeti nevelés, amely élményszerű formában még hatékonyabb.

Horváthné Tóth Tímea - tanító, Neumann-iskola
"A gyerekek számára a tevékenykedtetés, és a nem megszokott környezetben, az iskolapadban való tanulás kiegészítvén nagyon jó alkalmat biztosítanak arra, hogy maradandóbb és élményszerűbb tudást kapjanak."

A gyerekek megtudhatták például, hogy a 2010-ben elkészült lukácsházi tározó a környező települések árvízvédelmét szolgálja, kezelője a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság. Az elmúlt 9 évben turisztikai látványossággá vált, sokan járnak ide kirándulni, kutyát sétáltatni, a természet és a horgászok is birtokba vették a területet.