MNB
MNB - 2

Hírek

Osztatlan közös földtulajdon

2012. május 23., 17:40

Vas megyében az elmúlt években mintegy 29 ezer hektár, osztatlan közös tulajdonban lévő földet mértek ki. Ez kb. 40%-a az összes, érintett területnek. Az országban még mintegy 2 millió hektár az osztatlan közös földterületek nagysága.

Osztatlan közös földtulajdon

Az elmúlt években is lehetőség volt arra, hogy a tulajdonostársak állami támogatást kapjanak az osztatlan közös tulajdonú termőföldek tulajdonjogi rendezéséhez, ezt most június 1-ig kérelmezhetik a körzeti földhivataloknál. A Vidékfejlesztési Minisztérium kampányt indított, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel, szerintük ugyanis így könnyebb a föld értékesítése, egyszerűbb a földhasznosítás, könnyebben igényelhető támogatás a műveléshez.

Kukoricaföldön gyomot permetez a gép. Joli néniék földjén dolgoznak éppen. Pár éve unokájának vettek földet. Csak később derült ki, nem ő az egyedüli tulajdonos.

Takács Józsefné
Aktől megvettük kárpótlásba kapta. Az állatorvos is. De nem tudta. Akkor beszéltem vele, azt mondja: Joli néni, hol van az. Mondom: doktor úr, a Gyöngyöstől még idáig. Ő azt nem tudja.

A hasonló helyzetek elkerülése, a birtok- és tulajdonviszonyok  tisztázása miatt indított kampányt a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az állam vállalja a parcellázást követő tulajdonjogi rendezés költségeit. Emellett 2014. április 30-án lejár a külföldiek földvásárlási moratóriuma, ami ugyancsak indokolja a tulajdonviszonyok tisztázását.
 A körzeti földhivatalokat is sokan keresik fel ezekben a hetekben. Vas megyében az elmúlt években mintegy 29 ezer hektárnyi, osztatlan közös földtulajdon kérdését rendezték.

Horváth István
Úgy gondolom, hogy a földtulajdonosok, akik eddig a birtokukban osztatlan közös földet tudtak, sokkal jobban tudják hasznosítani, esetleg maguk művelni illetve ha gondolják eladni.

Az állam az elmúlt években mintegy 3.5 milliárd forintot költött a földtulajdoni rendezésre. Csak idén pedig 3 milliárd forint áll rendelkezésre. A minisztérium nem számít arra, hogy a kimérést követően csökkenne a mezőgazdasági művelésbe vont területek nagysága.

Simon Attila, helyettes államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium
Lehet, hogy a tulajdonközösség több tagja mondja, hogyha már kimérték és a sajátom az adott földrészlet, akkor már én is elkezdek rajta gazdálkodni. Inkább ezt emelném ki.

A minisztérium szerint akkor sem történik semmi, ha maradnak osztatlan közös földtulajdonok. Ha esetleg a tulajdonosok később kérik a területek kimérését, akkor azt saját maguknak kell állni. Ez esetenként több százezer forint is lehet. Fontos, hogy a mostani intézkedés nem vonatkozik erdőkre, és a kimérés során nem keletkezhet új, 3000 m2-nél kisebb önálló földrészlet.