Hírek

Osztrák küldöttséget fogadtak a bogáti szociális otthonban

2014. augusztus 29., 15:12

A mödlingi szanatóriummal tavaly óta tart az együttműködés, elsősorban a demens betegek ellátása kapcsán cserélnek tapasztalatot. Az Ausztriában alkalmazott módszereket szeretnék itt is bevezetni.

Osztrák küldöttséget fogadtak a bogáti szociális otthonban

Többek között táncterápiával is kezelik a bogáti otthon demens lakóit. A 140 beteg közül 70-et érint az időskori elbutulás. Ahogy nő az átlagéletkor, egyre több ilyen beteg kerül a hazai szociális ellátórendszerbe. A szakmának egyelőre nincsenek megfelelő módszereik a demensek kezelésére.

Vass Péter - igazgató, idősek otthona, Szombathely
"Akkreditáltattunk egy hat részből álló demens továbbképzést, ahol arról tartanak előadást, hogy milyen tornát, terápiát, étkezést kell alkalmazni demenseknél. Szeptembertől indul egy újabb program, amikoris azt fogjuk vizsgálni, hogy különböző beavatkozások hatására mennyire lassul le a demencia folyamata."

A demenciáról szóló képzést 30 főre akkreditáltatták, kétszer annyian jelentkeztek, láthatóan óriási az érdeklődés iránta. A bogátiak tavaly felvették a kapcsolatot a mödlingi otthonnal, ahol hatékony módszerekkel kezelik a demenseket. Ezeket a jó gyakorlatokat szeretnék idehaza is meghonosítani, ehhez osztrék kollégáiktól minden segítséget megkapnak.

Gerhard Reisner - igazgató, idősek otthona, Mödling
"Tapasztalatokat cserélünk a demens betegek ellátásával kapcsolatban. Megmutattuk a módszereinket, hogyan kell egy demenssel beszélni, milyen terápiák alkalmazhatóak náluk. A két intézmény adottságai teljesen mások, de mindketten azon dolgozunk, hogy az idősek a lehető legjobb ellátást kapják."

A mödlingi otthon igazgatója ígéretet tett arra, hogy a náluk már nem használt, de jó állapotú felszereléseket, ágyakat, eljuttatják a bogáti otthonnak, ezzel is támogatják az itt folyó munkát.