Hírek

Osztrák-magyar nyári egyetem

2014. július 23., 17:53

Osztrák és magyar hallgatók részvételével háromhetes nyári egyetem zajlik Szombathelyen. A program célja, hogy a fiatalok anyanyelvi tanárok és egymás segítségével tökéletesíthessék nyelvtudásukat. 48-an tanulnak a kurzuson, amely szabadidős programokkal is kiegészül.

Osztrák-magyar nyári egyetem

Interaktív nyelvórákon németül tanul a nyári egyetem 24 magyar résztvevője. Mindannyian felsőoktatási intézmények hallgatói. A Bécsi- és a Nyugat-magyarországi Egyetem közös programjára pályázati úton lehetett jelentkezni. 70 fiatal közül tanulmányi eredmény és a motivációs levél alapján választottak a szervezők.

Farkas Katalin
"Osztrák egyetemistákkal lakunk együtt, az élő nyelv közelében vagyunk, jobban át tudják adni a nyelvet, mint egy iskolai nyelvórán a tanár. Illetve a mi tanárunk is anyanyelvi tanár."

A magyar diákok négy csoportban, haladó és középhaladó szinten fejleszthetik német nyelvtudásukat. Rajtuk kívül 24 osztrák hallgató is részt vesz a kurzuson a grazi és a bécsi egyetemről, ők magyarul tanulnak.

Lőrincz András
"Én a határ mellett lakom, azért kezdtem magyarul tanulni, Bécsben tanulok a finnugor tanszéken, és már háromszor voltam itt, és megint jöttem."

A nyári egyetem több mint húszéves múltra tekint vissza. Idén tizedik alkalommal tartják Szombathelyen, korábban Keszthely és Szeged adott otthont a kurzusoknak.

Cseri Márta - kurzusvezető
"Az osztrák-magyar kapcsolatokat jobban be tudjuk mutatni, a közös programokba is be tudunk iktatni olyan programokat, ahol találkozhatnak a kultúrtörténeti helyekkel, színterekkel, eseményekkel."

Délelőtt nyelvoktatás folyik, délután pedig szabadidős programokat szerveznek a fiataloknak, melyek során megismerhetik Szombathelyt, valamint a határtérség kultúrtörténeti emlékeit.