Hírek

Öt emberöltő története

2014. október 17., 17:48

Az Igazságügyi palota és a vele egybeépült börtön 125 éves évfordulóját ünnepelték pénteken Szombathelyen. A találkozót konferencia és egy új kiadvány bemutatása tette emlékezetessé.

Öt emberöltő története

„Azért vagyunk mindannyian a törvény szolgái, hogy szabadok lehessünk”- idézte Cicero szavait a rendezvény kezdetekor Tóth Tamás ezredes, a városi börtön igazgatója. A törvény jelenlévő szolgáit Csóti András vezérőrnagy, országos parancsnok köszöntötte a jubileum alkalmából.

Csóti András,bv. vezérőrnagy, országos parancsnok
Ez a törvényszéki palota 125 évvel ezelőtt épült. Kiváló tervező munkával, nagy összefogással, nagyon jó kivitelezéssel 125 éve szolgálja itt az igazságszolgáltatást. Talán 125 év elég hosszú idő, hogy visszatekintsünk nemes elődeink munkájára.

A konferencián ezt tette a Szombathelyi Törvényszék elnöke, Andor Szabolcs is, aki az épület történetéről beszélt.

Andor Szabolcs, elnök, Szombathelyi Törvényszék
Külön büszkeség a jubileum kapcsán számunkra, Vas megye és Szombathely számára, hogy országszerte az igazságügyi paloták építése, illetve a modern polgári igazságszolgáltatás kezdete Szombathelyhez kötődik, Horvát Boldizsár igazságügyminiszterhez.

Előadást tartott a találkozón Hegedűs László ügyész, majd Lőrincz József vázolta fel a hazai börtönügy korszakvázlatát. Ugyancsak a professzor volt a szerzője a konferencián bemutatott új kiadványnak is, amely A vármegyei fogháztól az országos börtönig címmel és határozott céllal jelent meg.

Rákli Ferenc, ny.bv. ezredes, a kötet lektora
Azért, hogy megmutassuk, hogy ebben az egy és negyedszázadban mi történt azokkal az elítéltekkel, akik valamilyen okból itt raboskodtak. Azt szeretnénk főleg bemutatni, hogy emberi, méltányos bánásmódban részesültek itt, Szombathelyen.

A konferencia végén a résztvevők közösen járták be a 125 éves szombathelyi törvényszék épületét. Megcsodálhatták többek között az ötezer kötetes jogi szakkönyvtárat vagy az elnöki szoba muzeális értékű berendezését is.