Hírek

Öt napra megnyílt az elektromos kerékpárokra kiírt pályázat első szakasza

2020. november 23., 17:49

A cél, hogy minél többen járjanak például munkába autó helyett e-bike-kal, így javul a levegő minősége, és a parkolás sem okoz gondot. A pályázati támogatás keretösszege egymilliárd forint.

 

Öt napra megnyílt az elektromos kerékpárokra kiírt pályázat első szakasza

Bíroszné Móritz Zsuzsanna régi vágya teljesült idén. 2017-ben egy őrségi kirándulás alkalmával próbálta ki először az elektromos kerékpárt, akkor határozta el, hogy ő is szeretne egy ilyet. Férjével együtt a nyáron ezer kilométernél is többet kerekeztek a megyében.

Bíroszné Móritz Zsuzsanna
„Home office-ban dolgozom, de már kacérkodom azzal a gondolattal, ha már újra ki lehet itthonról mozdulni a járvány elmúltával, akkor ahová csak lehet, városon belül is kerékpárral fogok menni, mert ahogy te is említetted, a katasztrofális parkolási viszonyok miatt is ez így sokkal egyszerűbb lesz.”

November 23-27 között nyílt meg az elektromos rásegítésű kerékpárokra kiírt pályázat első szakasza. A programra az Innovációs és Technológiai Minisztérium egymilliárd forintos keretösszeget biztosít. Magyarországi lakóhellyel és a beadást megelőzően 3 hónap folyamatos munkaviszonnyal rendelkezők igényelhetnek maximum 50 %-os támogatást pedál- vagy nyomatékszenzoros hajtási rendszerű e-biciklikre.

"A nyomatékszenzorosnál a motor a váz közepén van beépítve. Ebben egy nyomatékérzékelő található. 9.14 ami tulajdonképpen attól függően, hogy milyen erősen tekeri az ember a kerékpárt, olyan intenzitással fog rásegíteni. 9.27 A pedálszenzoros kerékpároknál a motor általában az első kerékben található."

Pedálszenzoros biciklire maximum 90 ezer, míg a nyomatékszenzorosra legfeljebb 150 ezer forintos támogatás nyerhető. A kerékpárt a programra regisztrált kereskedőtől kell beszerezni. A pályázatot  . bonyolító kft.. honlapján 4 vasi, köztük 3 szombathelyi kereskedés szerepel.

Borbély Norbert – ügyvezető, Nett-Center Kft.
„Észrevehető, hogy nagyobb az érdeklődés az elektromos kerékpárok iránt. A mai naptól nyílt meg ez a pályázati lehetőség, ami alapvetően a munkába járás könnyítését célozta meg. A pályázatnak alapfeltétele, hogy munkaviszonnyal rendelkezzen a pályázó.”

Borbély Norbert szerint érdemes a kiválasztott kerékpárt mielőbb lefoglalni, elképzelhető ugyanis, hogy a készlet előbb elfogy, mint a keretösszeg. A 2021. október 29-ig tartó pályázat 12 szakaszban nyílik meg néhány napra. A program célja, hogy minél többen járjanak autó helyett e-bike-kal munkába, így csökken a levegőszennyezettség és a parkolás sem okoz gondot, továbbá a lakosság egészségügyi állapotának javulását is várják tőle.