Hírek

Ötmilliárd kórházfejlesztésre

2010. május 14., 13:29
Ötmilliárd forintot nyert a Markusovszky Kórház uniós forrásból infrastrukturális fejlesztésre. Ebből egy teljesen új, korszerű belgyógyászati tömb épül majd, felújítják a műtőtblokkot, az intenzív osztályt és a sterilizálót is. A tervek szerint akár már ősszel elkezdődhetnek az építkezések.
Ötmilliárd kórházfejlesztésre

1972-ben épült a csak kék csempésként ismert, Belgyógyászati épület. Kívülről is látszik, hogy ráférne egy felújítás az épületre, de bent sem jobb a helyzet. Hatágyas kórtermekben tudják elhelyezni a betegeket, kevés a fürdő, wc, a nyílászárók is rosszak.

Az épületet elbontják, mondja Lakner László igazgató. Egy új, 350 ágyas belgyógyászati tömböt építenek majd. A betegeket 1-2-3 ágyas, fürdővel, wc-vel ellátott szobákban helyezik el. Itt lesz majd az összes, belgyógyászati szakma. De lesznek felújítások máshol is.

A sterilizálót 1979-80 óta használják. A belső átalakítás mellett az elavult gépek helyébe újak érkeznek majd. Ugyancsak megújul a műtőblokk is. Minderre 4,8 milliárd forintot nyert a kórház, amelyhez a megyei önkormányzat még 700 millió forintot ad.

Dr. Lakner László, vezérigazgató főorvos, Vas Megyei Markusovszky Kórház
"Komfortosabb viszonyok lesznek és a műtéti biztonság is sokkal magasabb szintű lesz."

A tervek szerint nyáron írják alá a támogatási szerződést, majd következhet a közbeszerzés, és talán ősszel már kezdődhet is az építkezés, hangzott el egy mai sajtótájékoztatón. 2012 végéig kell befejeződnie az átalakításának.

A megvalósításhoz pedig újabb pályázatok nyújtanak segítséget. Például az onkológiai centrum műszerfejlesztésére, amely mintegy kétmilliárd forintba kerül. De pályáznak az épületek külső hőszigetelésére, nyílászárók cseréjére is. Ha minden pályázaton nyer a kórház, akkor a közeljövőben mintegy 8-10 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésre.