Hírek

Óvja meg veséjét egészséges életmóddal

2019. március 19., 14:34

Óvja meg veséjét egészséges életmóddal - ezt hangsúlyozták a Vese Világnapján. Nyílt napot tartottak a szombathelyi dialízis központban, ahol a betegek is megosztották egymással tapasztalataikat.

Óvja meg veséjét egészséges életmóddal

“A cukor tönkretette a vesémet, 2011 február 11-én transzplantáltak.”

Két szervet, vesét és hasnyálmirigyet kapott a nyílt nap egyik résztvevője. A kötetlen beszélgetés moderátora az itt kezelt Horváth Nikoletta, a VakVagány blogjáról ismert lány volt, aki többeket is személyesen ismert - az érdeklődők zöme maga is érintett a vesebetegségben, a dialízisben.

Tóth Judit - ápolási és minőségügyi vezető, Szombathelyi Dialízisközpont
“Napi szinten körülbelül száz beteget dializálunk itt, a központban, jelenleg 36 olyan betegünk van a megye minden területéről, aki otthon kezeli magát, tehát hashártyán keresztüli peritonális dialízist végez, és aki ide jár hozzánk, tehát ez a körülbelül száz beteg, ők minden másnap jönnek.”

Szombathelyen működik - Miskolc után - a második legnagyobb művese állomás.

“December környékén derült ki, hogy a vesém is oda van, teljesen, s akkor decembertől kezdtem el dialízisre járni, hát egy évig rettentő rosszul voltam, utána egy kicsit azért mindig jobb lett.”

A magyar kezdeményezésű vese világnapja minden év második csütörtökéhez köthető. Idén 14. alkalommal rendezték meg országszerte, így Szombathelyen is.

Kulcsár Imre - orvosigazgató, Szombathelyi Dialízisközpont
“Volt, amikor nagyon kevesen jöttek a felhívásunkra, a nyílt napokra, volt, amikor - mint most is - tele van a konzultációs termünk. A célunk az, hogy a civileket tájékoztassuk a vesebetegségek prevenciójáról.”

A dialízis kezelés országos regiszterét a szombathelyi orvosigazgató vezeti, így pontos rálátása van a helyzetre. Elmondta, hogy egyre több a vesebetegség - akut és krónikus egyaránt -, emiatt nagyon fontos a prevenció és a rendszeres ellenőrzés.