MNB - 2
MNB

Hírek

Pálya Info - Segítség a hetedik és nyolcadik osztályos diákok iskolaválasztásában

2012. november 08., 17:55

Az Oladi ÁMK-ban szombatig várják az érdeklődőket a régióban működő középiskolák és főiskolák, felnőttképző intézmények. A nagysikerű programot 15 évvel ezelőtt Szombathelyen rendezték meg először, azóta az ország számos nagyvárosában megszervezik.

Pálya Info - Segítség a hetedik és nyolcadik osztályos diákok iskolaválasztásában

Az oktató ezeknek a fiúknak a csepregi középiskola számítógép-szerelő és -karbantartó képzését ajánlja.

"Elég sokan gondolják úgy, hogy értenek hozzá, de kevés az igazán jó szakember."

Közel 40 oktatási és képző intézmény mutatkozik be a kiállításon.

Rettegi Attila - elnök, oktatási bizottság
"Nagyon jó lehetőség ez az általános iskolás diákoknak, akik egy helyen tudnak tájékozódni sok mindenről. Nem kell elmenniük a nyílt napokra, hanem végigjárják a standokat, képet kapnak az iskoláról, a képzésekről."

Szombathelyen az önkormányzati fenntartású általános iskolákban idén mintegy 600 8. osztályos tanuló végez, elsősorban nekik segít a választásban ez a rendezvény.

Komoczky Dániel - 8. o. tanuló, Neumann-iskola
"-Mezőgazdaságban szertnék elhelyezkedni.
-És találtál már itt ehhez megfelelő iskolát?
-Igen, kettőt biztosan megjelölök. A vépit és a kőszegit."

Papp Renáta -  8. o. tanuló, Celldömölk
"Biológia, földrajz. Tehát vagy tanár leszek, de mellé mindenképpen tanulni szeretnék valami szépészeti szakmát is."

Az iskolákban pályaválasztási felelős pedagógusok is segítik a diákokat és szüleiket abban, hogy jó döntésre juthassanak.

Unger Józsefné - pályaválasztási felelős, Vasvár
"A gyerekek nem eléggé tájékozottak, nem tudják, hogy egy-egy szakmának mi a tartalma. És nem mindegy, hogy ha kikerül dolgozni, azzal találkozik-e, amire számított, vagy egy teljesen más dologgal, és nem nem mindegy, hogy olyat sikerül-e választani, amit majd szívesen csinál."

A kiállítással egyidőben üzemlátogatásokat is szerveznek, ahol a diákok valós körülmények között ismerhetik meg az egyes szakmákat, a munkakörülményeket.

Rodler Tamás
"Pályaválasztással kapcsolatos kérdésekben már egy fórum is működik Szombathelyen, ahol sok intézménnyel, szervezettel dolgozunk azon, hogy ne kioltsuk egymás kezdeményezéseit a párhuzamos kínálattal, hanem egymást erősítsük."

A 15. pályaválasztási és képzési kiállítás november 10-ig várja az érdeklődőket az Oladi ÁMK-ban. A szakmai programot a bemutatkozó iskolák diákjainak szórakoztató műsorai színesítik.