Hírek

Pályaválasztási és Képzési Kiállítás

2018. november 14., 14:55

A megyéből több mint 40 kiállító: középiskolák, egyetemek, felnőttképzők mutatkoznak be a most megnyílt kétnapos Pályaválasztási és Képzési Kiállításon, hogy megkönnyítsék a diákok továbbtanulási döntését. A fiatalokat interaktív kedvcsináló bemutatók, a pedagógusokat pedig szakmai fórum is várja az Oladi Szakgimnáziumban.

Pályaválasztási és Képzési Kiállítás

Hasonló, mint a sima 3-as fonás, csak mindig hozzá kell venni a hajhoz. 1.39

Fodrásztanulók mutatják be a parkettafonást, a szakma fortélyait a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak. Többen határozott elképzelésekkel érkeztek.

Abért Jázmin
Hát a fodrász, mert nagyon sok hajat tudok csinálni, és nagyon sok embernek biztos tetszeni fog az a haj, és akkor engem ez nagyon fel fog vidítani, 2.28

Bálint pedig a cukrász szakma iránt érdeklődött.

Schätzl Bálint
Azért érdekel, mert kifejezhetem azt, hogy nekem mi van belül, és megmutathatom, hogy belül mit képzeltem el. 5.03

A középiskolák, egyetemek, felnőttképzők bemutatkozása mellett interaktív játékos foglalkozásokkal, tanácsadással is segítik a képzési kiállításon a pályaválasztás előtt állók döntését. Fontos, hogy ez a helyi munkaerőpiaci igényekkel is összhangban legyen.

Harangozóné Vigh Ilona -foglalkoztatási főosztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
Nem tudok olyan szakmát mondani pillanatnyilag, amelyben nem keresnénk munkavállalót, valószínűleg ezt a munkáltatók is megerősítenék. Tehát a vendéglátás, a szállodaipar, az egészségügy, de a textilipar, gépipar is mind mind olyan terület, ahol van felvevő kereslet.

Hiány van szakemberekből, pedig egy jó szakember megtalálja a számítását. Ma jóval kevesebb a gyerek, mint a 90-es évek elején, ezért fontos a megfelelő pálya választása – mondta köszöntőjében Vas megye kormánymegbízottja.

Harangozó Bertalan - kormánymegbízott
Ma különösen fontos, hogy az a 60 %-ra zsugorodott általános iskolai korosztály, akinek majd döntenie kell, persze a 8. osztályosok kevesebben vannak, jóval kevesebben, de akinek döntenie kell, az jól döntsön. 5.33

Az országban elsőként Szombathelyen rendezték meg a pályaválasztási kiállítást 1998-ban.

Puskás Tivadar - polgármester
Szombathely diákváros, iskolaváros, nagyjából 18 ezer tanulónk van.

A szakemberek hiányát és a jó választás fontosságát hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester is. A 21. Pályaválasztási és Képzési kiállítás 2 napon át 9-től 17 óráig várja az érdeklődőket.