MNB - 2
MNB

Hírek

Pályaválasztási szakmai fórum

2017. november 16., 16:34

A Vas megyei Kormányhivatal által szervezett idei oladi Pályaválasztási és Képzési Kiállításon ezúttal is összegyűltek a helyi oktatási szakemberek, hogy eszmét cseréljenek egy szakmai fórum keretében. Az eseményen Pölöskey Gáborné helyettes államtitkár számolt be a szakképzést érintő változtatások tapasztalairól, és a soron következő feladatokról.

Pályaválasztási szakmai fórum

"Ma Magyarországon gyakorlatilag, aki olyan képzettséggel bír, ami kell a munkaerőpiacon, az mindenki el tud helyezkedni."

Pölöskei Gáborné helyettes államtitkár szavait támasztja alá ez a diagramm is, ami azt mutatja, hogy 2010-től a foglalkoztatottsági ráta 3,7 millió főről 4,4 millióra nőtt, míg a munkanélküliség aránya 11,2%-ról 4,1%-ra csökkent. Az utóbbi években a gazdaságot érintő több szektorban is munkaerőhiány lépett fel. Éppen ezért a kormány 2015-ben végrehajtott egy szakképzési átalakítást, amely a gazdaság elvárásaihoz próbál igazodni. A jelentős változtatásokat követően az illetékes minisztérium most egy választási rendszer kialakítását szorgalmazza a szakgimnáziumok esetében.

Pölöskei Gáborné - szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár
"A szakgimnázium fő célja, hogy technikusokat képezzen. Jelen esetben szakképesítést is ad minden ágazat, továbbiakban is ad szakképesítést, csak szeretnénk, ha a gyerekek választhatnák ezt, tehát egy választási renszerbe rakjuk, másrészt pedig olyan készség-képességeket szeretnénk fejleszteni, amit elvárnak a gyerekekől vagy előnyt élveznek a gyerekek, ha ezt megkapnák."

A fórum újdonsága volt, hogy az általános iskolai igazgatók és szakemberek is meghívást kaptak az eseményre, hiszen a szakképzésekről szóló tájékoztatónak kettős célja volt: elősegíteni a jövő szakképzett munkaerejének kinevelését, amelynek meghatározó szerepe lesz az elkövetkező időszak gazdasági fejlődésében.

Rettegi Attila - elnök, Oktatási és Szociális Bizottság
"Nem biztos, hogy az a jó, amikor nyolcadikban mindenki beiratkozik a gimnáziumba, vagy minél többen, hiszen ha valaki sokkal eredményesebb tud lenni egy szakmában vagy egy szakgimnáziumban egy szakterület dolgait sokkal mélyebben megtanulja, ami később az egyetemi továbbtanulásán is megtérül neki, akkor arrafele kellene ösztönözni."

A szakemberek szerint a jövőben is nagy szerepük lesz a szakképzési centrumoknak, ahol a legfontosabb feladatok közé tartozik, hogy minél több hallgatót bevonjanak a felnőttoktatásba, és ennek keretében minél több tanfolyamot indíthassanak.