Hírek

Parasport nap

2018. február 22., 22:19

Az Országgyűlés a tavalyi esztendő végén február 22-ét a Parasport napjának nyilvánította. Szombathelyen ezen a napon a Bercsényi-iskolában tartottak sportági bemutatókat, melyeken több mozgás-, hallás-, illetve látássérült gyermek is részt vett.

Parasport nap

Puskás Tivadar polgármester
“1970-ben a Halassy Olivér Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete akkor jött létre Magyarországon. Halassy Olivér volt az a kétszeres olimpiai bajnok, aki mozgáskorlátozott volt.”  

Puskás Tivadar polgármester ezekkel,  a február 22-ei dátumot megmagyarázó  gondolatokkal köszöntötte a parasport napjának részt vevőit a Bercsényi-iskolában, ahol összesen 13 mozgás-,  három hallás-, illetve egy látássérült gyermek tanul. Szombathelyen a mozgáskorlátozottak sportja nagyon komoly hagyományokkal rendelkezik. Először az  1973-ban alapított Vasakarat SC, majd pedig a SPRINT SC ülőröplabda-csapata szerepelt a magyar bajnokságban élvonalában, ahol több érmes helyezést is elért.  

Ruck János ülőröplabdázó
Én 1982-ben kezdtem még a Vasakaratnál, akkor elég jó társaság volt. Még a Solymos Endre bácsinál. Utána 1994-ben megalapítottuk a Sprintet.”

A parasport napján a Bercsényi-iskolában több sportági bemutatót is tartottak. Először a különböző fogyatékkal élő gyermekek bocsáztak az oktatási intézmény aulájában, majd pedig a tornateremben florball-, ülőröplabda- és a görlabda mérkőzések  következtek. Utóbbi sportágakat már az egészséges gyermekek is kipróbálták.

Márkusné Halmosi Erika - testnevelő, Bercsényi-iskola
“Igazából ez a testnevelésórák időpontjában folyik. Most például a 8/A osztály van itt. Közben megkértük a másik osztályból a mozgássérült diákot, hogy ő is csatlakozzon az ülőröplabdához.”

A tervek szerint ezentúl minden esztendőben megtartják majd a Bercsényi-iskolában a parasport napját.