Hírek

Parasztopera a színházban

2014. november 19., 16:55

A dráma és a komédia határán mozog a Weöres Sándor Színház legújabb előadása. Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztopera című művét Mohácsi János viszi színpadra. A sajtó munkatársai kedden este bepillanthattak a kulisszák mögé.

Parasztopera a színházban

Erdélyi népdalok, barokk- és rockzene keveredik opera formában Darvas Benedek és Pintér Béla Parasztoperájában. A látszólag szórakoztató, több szálon futó történetben találkozik a szerelem, a szenvedély és a humor, fény derül titkokra és álmokra, miközben a boldogtalan sorsú emberek kétségbeesett próbálkozásait látva akarva-akaratlanul magunkra ismerhetünk. Ilyen műfajjal Szombathelyen még nem találkozott a közönség.

Jordán Tamás – igazgató, Weöres Sándor Színház
„Én azt remélem, hogy az újszerűsége, a színházi megvalósításnak az izgalma talán eljut a fiatalok szívébe is, és akkor eljönnek, mert nagyon jól fognak szórakozni, és igazi színházat látnak, miközben ez egy opera”

Mohácsi János letisztult, ugyanakkor sokatmondó környezetbe helyezte a balladisztikus történetet.

A színpadon kapott helyet a kórus és a zenekar, ez újfajta magatartást követel a színészektől is.

Mertz Tibor - színész
„Egymáshoz képest nagyon kell figyelni, egészen másfajta koncentráció ez, és azt gondolom, hogy a nézőknek is, páran már jelezték, akik be-be néztek próbára, hogy egészen megrendítő ez a fajta történet is, meg előadásmód is”

Egy nap, egy esküvő története ez, mely az emberi lényt szánalmasan vicces és felemelően tragikus voltában ábrázolja. A mulatságosan torokszorító jelenetek széles teret adnak a játékra, az izgalmas karaktereket pedig a zene teszi még érdekessebbé. Igazi jutalomjáték ez a színészeknek.

Kiss Mari - színész
„Szerintem ez egy gyönyörű darab, mélységesen megrázó, gyönyörű a zenéje, a mozgás, és egy fájdalmas előadás, de mindemmelett szórakoztató, humorban gazdag, úgy gondolom, hogy nagyon gazdag érzelemvilág van benne”

A Parasztoperát pénteken láthatja először a közönség a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.