Hírek

Páratlan Párlatnap

2019. február 04., 16:03

Több mint kétszázféle pálinkát neveztek az idei Páratlan Párlatnap versenyére. A kőszegi program a minőségre való törekvés, valamint a hungarikumhoz kötődő hagyományok ápolásának fontosságát hirdeti. Pálinkakóstolóval, muzsikaszóval, előadásokkal várták az érdeklődőket.

Páratlan Párlatnap

Ágyúszóval vette kezdetét a Páratlan Párlatnap, amelynek középpontjában immár harmadik éve a magyarok nemzeti itala áll.

Pócza Zoltán - igazgató, Jurisics-vár Művelődési Központ
"Lehet jóféle ételeket, italokat kóstolni, illetve olyan előadásokat hallgatni, többek között V. Németh Zsolt, Rátz Mónika, Barabás Attila személyében, amely mindegyik valahogy a pálinkáról, és arról a hungarikumról szól, amire mindannyian büszkék lehetünk, és amiről kiderült, hogy Kőszegen nagyon nagy hagyományai vannak."

Az ország minden részéből: Érpatakról, Pannonhalmáról, Szombathelyről is jöttek a pálinka lovagrend tagjai, hogy megosszák gondolataikat a hungarikumról.

"Nemzetünk itala, kulturális örökségünk múlhatatlan része."

Az ezredforduló környékén fogalmazódott meg, hogy újra fel kell éleszteni a minőségi pálinka kultúráját. A kizárólagos névhasználat elnyerése és a 2008-as törvény szigorú kritériumrendszere is hozzájárult, hogy elkezdődhetett a pálinka reneszánsza.

Barabás Attila - nagymester, Magyar Pálinka Lovagrend
"Ma egy pálinka akkor jó, ha határozottan felismerem benne a gyümölcsöt, amiből készült. Vagy felismerem azt a törekvést, amit a pálinka-előállító akart megvalósítani, mondjuk egy érlelt pálinkánál, aminél a gyümölcsösség már kicsit eloxidálódik. Azt gondolom, egy új, minőségi korszakba lépett a pálinka."

A párlatnapi pálinkaversenyre 209 mintát neveztek. A mezőnyt évről évre magasabb színvonal jellemzi, több kategóriában számos arany-, ezüst- és bronzminősítést osztottak ki. Látszik, hogy a főzetők egyre inkább szem előtt tartják a minőséget.

Rátz Mónika - pálinkamester, versenyigazgató
"Az első és legfontosabb, hogy az alapanyag jó legyen. Étkezési gyümölcsből lehet csak minőségi pálinkát előállítani, nagyon nagy gondot kell fordítani a gyümölcs feldoglozására, a cefrézésre, az erjesztési folyamat nagyon fontos, azért ez jócskán összetett történet."

Bemutatták annak az agyagedénynek a rekonstrukcióját, amely a kőszegi várásatáson került elő. Sokáig azt hitték, gyümölcspárlat előállítására használhatták a középkorban, ám a kísérletek bebizonyították, hogy illóolajat állítottak elő vele.

A párlatnapon többféle pálinkát lehetett kóstolni, emellett finom ételekkel, házi süteményekkel, szórakoztató programokkal is várták az érdeklődőket.