Hírek

Parkerdei ingatlantulajdonosok kaptak füstjelző készülékeket

2020. november 23., 17:50

Négy ingatlantulajdonos kapott füstjelző készüléket a Parkerdőben a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól. A Kertbarát Egyesület javaslatára egyedülállóknak jutott a szerkezetből, amely akár életet is menthet.

 

Parkerdei ingatlantulajdonosok kaptak füstjelző készülékeket

November elején egy könnyűszerkezetes kis ház égett le az egyik parkerdei kiskertben. A tüzet okozhatta egy kipattanó szikra vagy a magas hőmérséklet túlhevítette a falat, ezért gyulladt be az egész épület. A hasonló esetek megelőzése érdekében négy ingatlantulajdonos kapott füstérzékelő szerkezetet a katasztrófavédelem és a Kertbarát Egyesület jóvoltából.

Lantos Károly Györgyné idejének nagy részét a kiskertben tölti. Nagyon örült a füstérzékelőnek.

Lantos Károly Györgyné
Most hozták föl a tűzoltóságtól, azért, mert a környéken többször volt tűz. és akkor ez jelez, és akkor tudok intézkedni én is.

A füstérzékelőt helyben fel is szerelte a katasztrófavédelem munkatársa.

Molnár Lajos - elnök, Parkerdei Kertbarát Egyesület
Arra gondoltunk, hogy aki egyedülálló, hölgy, férfi, nekik biztosítani kell ilyen lehetőséget, hogy fölszereljék hozzájuk ezt a füstjelző készüléket, hogyha valami baj történne, akkor kapnak egy jelzést, hogy menekülni kell, vagy valakit értesítebni kell. 13:56

Fölnagy Anna villanyrezsóval fűt, azt mondja, nagyon ügyel a biztonságra.

Fölnagy Anna
Mindig vigyázok mindenre. ha gyertyát gyújtok, mindig időben eloltom, elfújom, mielőtt elalszom, nem hagyom úgy.

A parkerdei kisházak nagy részét a téli időszakban is használják. Becslések szerint több ezren vannak, akik már ki is költöztek.

Böndicz Tibor
Én elvileg klímával fűtök, közben kandallóval, ha itthon vagyok, és jó ez a szerkezet, ha esetleg füstöt érzek, vagy kigyullad valami, akkor be fog jelezni nekem.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága több mint 200 füstjelző készüléket vásárolt, ezeket a megyei igazgatóságok között osztották szét. A vasi katasztrófavédők a szociálisan hátrányos helyzetben lévőknek igyekeznek segíteni, ezért vették fel a kapcsolatot a kertbarátokkal.

Egyed László - tűzoltósági felügyelő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Azok az emberek, akik életvitelszerűen élnek ilyen házakban, elsősorban kandallót, cserépkályhát, sparheltet használnak tüzelő-fűtőberendezésnek, és ezeknél a kéménycső kivezetésénél a könnyűszerkezetes épületelemek tudnak meggyulladni, valamint gondot tudnak okozni az elektromos hősugárzók, amik közvetlen hőt sugároznak a környezetükre, és akár bútor, ruhanemű vagy bármilyen berendezési tárgyat meg tud gyújtani.

A készülék olyan magas frekvencián jelez, hogy álmából is felébreszti azt, aki veszélyben van.