MNB - 2
MNB

Hírek

Pedagógushiány

2019. július 12., 13:46

Informatika-, matematika- és természettudományos tanárokból, valamint gyógypedagógusból van a legnagyobb hiány. Az intézmények túlóráztatással és a nyugdíjasok visszahívásával oldják meg a helyzetet, így Szombathelyen minden feladatot el tudnak látni az iskolák.

Pedagógushiány

Kevés a gyógypedagógus - érzik ezt abban a szombathelyi speciális iskolában is, ahol nyaranta nehezen pótolják a nyugdíjba vonuló vagy pályaelhagyó kollégákat. Rendszeresen túlóráztatással és óraadók alkalmazásával oldják meg a helyzetet.

Lendvai Katalin - igazgató, Aranyhíd EGYMI
“Az Aranyhíd iskola, ugyanúgy, mint a többi gyógypedagógiai intézmény az országban, valóban küzd pedagógushiánnyal, gyógypedagógus-hiánnyal.”

Itt jelenleg 63 főállású és 40 óraadó szakember dolgozik, de ennél nagyságrendileg többre lenne szükség.

Lendvai Katalin - igazgató, Aranyhíd EGYMI
“Ha mindenki csak a kötelező óráját tanítaná, tehát túlórák, túlmunka nélkül, akkor - nem merek most egészen pontos számot mondani, de - körülbelül még egy húsz szakembert tudnánk alkalmazni.”

Az Aranyhíd gyakorlóhelyként is működik, idén szerencséjük van: három végzős helyezkedik el náluk a következő tanévtől.

A Szombathelyi Tankerületi Központ a fenntartásában működő intézményekben úgy oldja meg a problémát, hogy a meglévő erőforrásokat használja ki a lehető leghatékonyabban.

Fodor István - igazgató, Szombathelyi Tankerületi Központ
“Jelen pillanatban 1764 pedagógus van, és tulajdonképpen ehhez képest egészen minimális, elenyésző a betöltetlen álláshelyek száma. Ez általános iskoláknál 3,95, és a gimnáziumoknál 1,14-et jelent így átlagban számolva. Lényegében azt mondhatjuk, hogy nincsen pedagógushiány, hiszen nyugdíjasokkal, óraadókkal, illetve túlórákkal el tudunk minden feladatot látni.”

Bár a tapasztalat szerint az ország más területéről is jönnek, sőt külföldről is térnek haza pedagógusok, és a Klebelsberg-ösztöndíj is segítség, nyár végén várhatóan mindenütt. megszaporodnak a tanári álláshirdetések.