Hírek

Pénzügyőrök a színesfém nyomában

2010. február 17., 16:20

A romló gazdasági mutatók ellenére sikeres évet tudhat maga mögött a Vám-és Pénzügyőrség. Sikerült teljesíteni a központi költségvetés által kitűzött bevételeket, sőt egymilliárd forinttal több pénz folyt be. 2010-ben újabb feladatok várnak a vám- és pénzügyőrökre. Többek között a színesfém-forgalom ellenőrzése is a szervezet hatáskötébe került. 

 

Pénzügyőrök a színesfém nyomában


A Vám-és Pénzügyőrség a nyugat-dunántúli régióban tavaly 31 milliárd forintos összbevételt könyvelhetett el. Ez mintegy 20%-kal marad el a 2008-as évtől. Szakemberek szerint a visszaesés oka a romló gazdasági helyzet, ami kihatással volt a vállalkozásokra, a magánszemélyekre.
 
Több mint 100 000 karton zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le a vám- és pénzügyőrök a régióban és több mint 20 kilogramm kábítószert is felderítettek 2009-ben - hangzott el a tavalyi évet értékelő sajtótájékoztatón. Az idei év kiemelt feladatai közé tartozik, az elektronikus ügyintézés kiterjesztése, a vállalkozások versenyképességének javítása és a korrupció visszaszorítása. 

Dr. Nagy János, pénzügyőr dandártábornok, parancsnok - Vám- és Pénzügyőrség Országos Paranacsnoksága
"Export vonatkozásban 100%-os az e-ügyintézés, az import tekintetében a múlt év végére 70%-osra sikerült feltornázni ezt az arányt. És a meghatározó ügyfélkörök tekitnetében, pl. az egyszerűsített eljárás esetében, már több mint 90%."

Január 1-jétől a Vám-és Pénzügyőrség ellenőrzi a fémhulladék-kereskedelmet. Csak az általuk kiadott érvényes engedély birtokában végezhető fémkereskedelmi tevékenység, ők ellenőrzik a telephelyeket, az ott található színesfémek eredetét és nyomoznak is, ha színesfém lopás és orgazdaság történik.

Dr. Fekete Attila, pénzügyőr ezredes, parancsnok, Vám-és Pénzügyőrség Nyugat-dunántúli Regionális Parancsnoksága
"A célunk nem az, hogy a legális piacot ellehetetlenítsük. Elsődleges célunk az illegális piac feltérképezése, felszámolása."

A szakemberek kb. 40-50 olyan gazdasági vállalkozásról tudnak a régióban, amely színesfém-kereskedelemmel foglalkozik.