Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Pető Ernőre emlékeztek

Adásban volt: 2018. november 7.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Koszorúzással és emlékünnepséggel tisztelegtek az alapító igazgató, Pető Ernő előtt a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Az ő nevéhez fűződik az intézmény 89 évvel ezelőtti megnyitása, és a modern sebészet meghonosítása. Átadták a Pető Ernő-emlékplaketteket, és köszöntötték a kerek születésnapot ünneplő, nyugalmazott orvosokat.

Egykori villája előtt, a kórház emlékparkjában áll Pető Ernő kórházalapító szobra. Itt rótták le tiszteletüket az emlékezők a keddi ünnepségen. Kisely Mihály, a fül-orr-gégészeti osztály vezető főorvosa beszédében nagyformátumú sebészként és közéleti személyiségként emlegette Pető Ernőt, aki fáradhatatlan munkával az ország akkor legmodernebb, ezerágyas kórházát hozta létre 1929-ben Szombathelyen. Az alapítóról minden évben megemlékeznek a kórház, a megye és a város vezetői.

Nagy Lajos – főigazgató, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
„Ő hozta létre a kórházat. Ez több évtizedes kemény munka volt. Ő volt a vezetője 29-től 1955-ig a kórháznak, leghosszabb ideig ő volt a kórháznak az igazgatója.”

Előadás hangzott el Pető Ernő életútjáról, szakmai pályájáról, úttörő sebészi munkásságáról és kórházalapítói tevékenységéről.

Biró Csaba – osztályvezető főorvos, Traumatológiai Osztály
„1886-ban született Felvidéken, Kistapolcsányon, diplomáját 1909-ben Budapesten szerezte. Már 1914-ben mint tartalékos ezredorvos frontszolgálatot teljesített, ahol sebellátásban, rögzítőkötések felhelyezésében szerezhetett tapasztalatot.”

A Pető Ernő-emlékplakettet a kórház életében meghatározó, saját szakterületükön kiemelkedően teljesítő orvosoknak adják át minden évben. Idén Vidó Sándor baleseti sebész főorvos posztumusz kapta meg az elismerést, amelyet özvegye vett át. Emlékplakettel ismerték el továbbá Gautier Barna tüdőgyógyász főorvos közel fél évszázados gyógyító tevékenységét. A díjazott előadásában felidézte pályája kezdeteit, és a szakterület fejlődéséről is beszélt.

Gautier Barna – tüdőgyógyász főorvos
„Kérték, hogy ideiglenesen menjek el a tüdősebészetre, ez az ideiglenes év 12 évig tartott, és kijelenthetem, hogy nem bántam meg ezt a változást.”

Szakdolgozói életműdíjban részesült Szalay Sámuelné, a központi laboratórium osztályvezető szakasszisztense, jubileumi érmet vehettek át a kórház 70, 75 és 90 éves születésnapot ünneplő orvosai, továbbá emléklapok átadására is sor került.

2018. november 07.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében