Hírek

Pinka-völgyi Halas Nap

2019. július 15., 18:27

Harcsaburger, halkolbász, füstölt halfalatok, halászlé - ilyen finomságokat is lehetett kóstolni a hatodik alkalommal megrendezett Pinka-völgyi Halas Napon szombaton Vaskeresztesen. Sokakat vonzott a horgászatot és a halételeket népszerűsítő program, amit barátságos horgász- és főzőverseny, kispályás focitorna, koncertek és gyerekfoglalkozások is színesítettek.

Pinka-völgyi Halas Nap

Fűszeres bundában, tárcsán sütik a pontypatkót.

Itt pedig a halászlé-alapnak valót passzírozzák. 21 csapat nevezett a főzőversenyre, cégek, baráti társaságok ragadtak fakanalat.

Trummer Rudolf
"Először veszünk részt ezen a rendezvényen barátaim hívására, és halászlét főzünk a versenyre."

A szombathelyi parkfenntartó csapata különleges receptet próbált ki.

Kiss Dávid - ügyvezető, SZOMPARK
"A friss kerti zöldségek plusz ízt adnak a hagyományos halászlé ízéhez."

Ezen a bőségtálon halfasírt és halkolbász is helyet kapott.

Csupor Mihály
"Pontyból készült, de ugyanolyan hagyományos fűszerezéssel készült, mint általában a húsos kolbász, ami disznóvágáskor készül. Disznóbélbe van töltve, meg van fűszerezve, és ki van sütve."

A látogatók végigkóstolhatták a csapatok ételeit, a központi főzőhelyen pedig a hagyományos halászlé és sült hal mellett 200 darab harcsaburger is készült.

Bősz Miklós
"Sóval, borssal, halfűszerkeverékkel, lime-mal, snidlinggel van fűszerezve, pankómporzsával és tojással van összefogatva és tárcsán van megsütve."

Sokan inkább nem bajlódnak a konyhájukban a hallal, de az ízét szeretik, ezért szívesen jöttek.

Röschenthaler Józsefné
"Már kóstoltunk halászlét és most sült halat. Mennyire népszerű a hal a családban, fogyasztanak halat? Most egyre többet, régebben nem annyira."

A zsűri most először külön kategóriában értékelte a halászleveket és az egyéb halételeket. Porteleki Gábor helyben füstölt, majonézzel és (33:34) gyümölccsel tálalt rábai szürkeharcsafiléje lett elsődíjas. A program célja megmutatni, hogy a hazai hal finom, egészséges és változatosan elkészíthető.

Puskás Norbert - ügyvezető elnök, Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége
"A szövetségnek mint a megye legnagyobb halgazdálkodójának nem csak az a feladata, hogy a horgászatot és a horgászvizeket népszerűsítse, hanem hogy a halfogyasztást is, ami jelenleg alacsony szinten áll, 6 kg körül van fejenként egy évben. Ez a rendezvény is, az Agrárminisztériumnak és a Leader-programnak köszönhetően is azt célozza, hogy minél többen kóstoljanak halételeket, ismerkedjenek meg vele."

Bemutatkoztak helyi művészeti csoportok, koncertek, gyerekprogramok várták a családokat.

Balázsy Péter - megyei jegyző
"A Vas megyei horgásztársadalom az egyik legnagyobb és legaktívabb közösség, köszönhetően a horgászszövetségnek is, én azt gondolom sok ilyen jó rendezvényre lenne szükség Vas megyében, Szombathelyen is, ahol egy-egy közösség képes magát megmutatni."

Hét csapat küzdött a kispályás focikupáért, és három kategóriában horgászversenyt is hirdettek. Szépen teltek a szákok a kibővített Alpesi-tavon.

Karácsony Zsóka
"Eddig fogtam hat pontyot és három kárászt, szerintem eddig jól megy."

A halas nap idén is több száz érdeklődőt vonzott.