Hírek

Polgármesteri helyzetjelentés

2020. november 24., 19:18

A város több intézkedéssel segíti  a kórházat és a háziorvosok munkáját a jelenlegi járványhelyzetben - mondta Nemény András polgármester, aki adásunk előtt nem sokkal élő videóban szólt a szombathelyiekhez. Beszélt arról is, hogy a várható kormányzati elvonások és a bevételek csökkenése miatt 2 milliárd forintos megtakarításra van szükség.

 

Polgármesteri helyzetjelentés

Nemény András polgármester a város facebook-oldalán élő bejelentkezésben adott tájékoztatást a jelenlegi járványhelyzetről kora este.

Nemény András
“1824 aktív fertőzött a megyében, Szhelyen 601, 280 embert kezelnek a kórházban.”

A polgármester elmondta: több alkalommal egyeztetett a kórház főigazgatójával az összehangolt kommunikáció érdekében. A proszektúra zsúfoltságáról elterjedt hírekkel kapcsolatban azt mondta: a helyzet megnyugtatóan rendeződött, miután a város sürgősséggel kiadja a halotti anyakönyvi kivonatokat és a temetkezési vállalat hűtőkapacitását is rendelkezésre bocsátják. A polgármester köszönetet mondott az orvosoknak és az ápolóknak, akik eerőn felül teljesítenek, majd a háziorvosok kérést tolmácsolta:

Nemény András
“Ha bárki tünetet észlel, konzuktáció nélkül is maradjon otthon – ha a háziorvos kimondja  agyanút, nem kell papír, otthon kell maradni.”

A város 15 db pulzoximétert vásárol, amelyeket idős és krónikus betegeknek juttatnak, hogy időben feléismerhető legyen, mikor van szükség kórházi kezelésre. A pőolgármester beszámolt arról, hogy a városban is elindult a pedagógusok és a szociális területen dolgozók tömeges tesztelése, amelyben, azt kérte, lehetőleg mindenki vegyen részt.

A szombatheyiek többsége betartja a szabályokat, de az elmúlt napokban 23 esetben kellett a rendőrségnek intézkednie a kijárási korlátozás megszegése miatt – hangzott el.

A polgármester a város gazdasági helyzetét is jellemezte: a járvány miatt visszaesett a cégek teljesítménye, 1,8 millirád Ft iparúzési adóval csökken a bevétel. A központi költségvetésbe 2,7 miééiárd forint szolidaritási adót kell befizetni, amit a 2 évvel ezelőtti gazdaségi teljesítmény alapján számítanak – ez nem igazságos, mondta nemény András. A további 700 milliós kormányzati elvonás mellett súlyosan érinti a várost az itt működő és az önkormányzati cégek vesztesége is, amelyből csak a közösségi közlekedés 300 millió forinttal kevesebb bevételel számol. Emiatt 2 milliárd forintos megtakarítási csomagot állítottak össze. Ennek része, hogy a képviselők, igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíja 10 százalékkal csökken, és új forrásokat is keres a város. Kommunális adó bevezetését nem tervezik, de a nagyobb, kereskedemi és egyéb, nem lakás célú ingatlanok esetében az 1000 m2 feletti rész után négyzetméterenként 2000 Ft-ot kell fizetni. Ez 133 céget érint.

A járványhelyzetben az önkormányzat segítségáre is számíthatnak a szombathelyiek: egyebek mellett az éllemiszer és a gyógyszer beszerzésében segítenek az önkéntesek, amunkájukat vesztettek pedig 100 ezer ft- támogatást kaphatnak.