MNB
MNB - 2

Hírek

Polgárőröket toboroznak Szombathelyen

2021. március 02., 14:55

Az egyesületek várják soraikba mindazokat, akik tenni szeretnének lakókörnyezetük biztonságáért. A járványhelyzetben bővült az önkéntes szervezetek feladatköre, a taglétszám azonban nem mindig elegendő ehhez. A toborzással fiatalítani szeretnének, és gondoskodnának az utánpótlásról.

 

Polgárőröket toboroznak Szombathelyen

Ezt az autót néhány éve a rendőrségtől kapta a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgőrőr Egyesület.

"Villogó felszerelés, van hangjelzés beépítve, van egy helyi rádiónk, az EDR-rádiókon kívül, és ezzel a gépjárművel tudunk mindennapos szolgálatot végrehajtani."

Az egyesület elmúlt 25 éves, a tagság elöregedett, szükség lenne a fiatalokra. Jelenleg 31-en vesznek részt a mindennapos szolgálatban, a városrész utcáit járják a kavicsbányától a Csititói benzinkútig. Hozzájuk tartozik még a hétfős petőfi-telepi csoport is.

Pankotay József - elnök, Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgárőr Egyesület
"Ez az a terület, amit felügyelünk, a rendőrséggel nagyon jó együttműködésünk van, a bűnözés nagy mértékben visszaszorult, ma is volt egyeztetés a körzeti megbízottal."

A járőrpárokat a munkaidőhöz igazítva osztják be délelőtti, délutáni és éjszakai szolgálatra. Nincs kötött idő, mindenki annyit teljesít, és akkor, amikor tud. Mindezt társadalmi munkában, ellenszolgáltatás nélkül, a szabadidejükben végzik. Részt vesznek a rendezvények biztosításában, mostanság pedig legfőbb dolguk a járványügyi előírások betartatása.

Vass László - szolgálatvezető, Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgárőr Egyesület
"A 8 óra utáni kijárási tilalom, a maszkhasználat, ezt próbáljuk megoldani, hogy figyelmeztetéssel mindenkivel be tudjuk tartatni."

A Claudius Polgárőr Egyesület 43 tagot számlál kamaszoktól az idősebbekig vegyes korosztályból. Mivel egyre több a dolguk, és az állomány fárad, még több fiatalt szeretnének bevonni.

Kiss Viktória - elnök, Claudius Polgárőr Egyesület
"Ugye mi önkéntes civil szervezet vagyunk, ezt mindenki munkaidőn túl, a szabadidejében végzi. Sok a feladat, ami jó is, hiszen érezzük a bizalmat, azonban az állomány, a tagok fáradnak, betegségek is előfordulnak, egyre kevesebben vagyunk. Szükség van minden olyan polgárra, aki szeretne tenni a városunkért."

Van érdeklődés, de az emberek egyre nehezebben áldozzák fel a szabadidejüket. Adrián épp most írta alá a csatlakozási papírokat.

Horváth Adrián
"A közbiztonság miatt szeretnék belépni az egyesületet, legjobban a Joskar-Ola-lakótelepre szeretnék fókuszálni, ez miatt léptem be."

A bűnmegelőzési bizottság ülésein két éve folyamatosan téma, hogy növelni kellene a polgárőrök létszámát. Az önkormányzat honlapján és hivatalos Facebook-oldalán közzétették a toborzó felhívást. Jelenleg 130 polgárőr teljesít szolgálatot Szombathelyen, ők tavaly összesen 17 400 órát dolgoztak közterületen. Hasznos munkát végeznek, biztosítják a rendezvényeket, most pedig felügyelik a pandémiás szabályok betartását.

Kelemen Krisztián - elnök, bűnmegelőzési bizottság
"Tavaly segítettek a lezárt játszóterek ellenőrzésében, ott voltak a tömeges tesztelésnél, az érettségizők területbiztosításánál, a maszkosztásnál, folyamatosan segítették a rendőrség, a közterület-felügyelet, az önkormányzat munkáját is. Az önkormányzat támogatja a polgárőr egyesületeket, van egy létszámalapú anygai támogatás feléjük, és van egy teljesítményalapú támogatás is, de ezen kívül más dolgokkal is tudjuk őket támogatni, például ingyenes irodahasználattal."

A Claudius, a Gyöngyöshermán-Szentkirályi, a Szombathelyi és a Százhold Polgárőr Egyesület várja a csatlakozni vágyó önkénteseket. Bárki jelentkezhet életkortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül.