Hírek

Portréfilm készült Széll Kálmánról

2016. május 31., 16:27

A Markusovszky-kórház aneszteziológiai és intenzív osztályának megalapítása, elkötelezett szakmai munka, aktív közéleti tevékenység fűződik Szombathely díszpolgárának, Széll Kálmánnak a nevéhez, aki május 29-én ünnepelte 90. születésnapját. Ez alkalomból film készült róla, és a polgármester is köszöntötte őt.

Portréfilm készült Széll Kálmánról

"Éjfél tájban, éjhomályban kis fény, hogy ha nagynak tetszik, hogy a Föld körén forogtam, egy barázdát én is hagytam."

Részlet abból a portréfilmből, amely a nagyhírű nemesi családból származó sebészprofesszor, Széll Kálmán 90. születésnapja alkalmából készült. Az alkotás a neves orvos életútját mutatja be. A film készítői: Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Smidt Erzsébet Műhely című kulturális magazinműsorunkban vedégeskedtek.

Smidt Erzsébet - történész
"Ahhoz viszonyítva, hogy micsoda egy hatalmas tudással rendelkezik, mindig olyan szeretettel bánt a munkatársaival, soha nem alattvalónak tekintette őket, beosztottjainak, hanem munkatársainak és bármit kérdeztek tőle, mindent olyan szerettel elmagyarázott és nem bántotta meg egyiket se. Ő békességben élt az emberi kapcsolataiban, harmóniában és olyan lelki nagyságot tanulhattunk tőle, nagyon boldog voltam, hogy a forgatásokon jelen lehettem."

A film ünnepélyes bemutatóját pénteken tartották a moziban. Széll Kálmán a magyar orvostudmány egyik meghatározó alakja. 1952-től 1992-es nyugdíjazásáig a Markusovszky Kórházban dolgozott sebészként, illetve aneszteziológus adjunktusként. 24 éven át volt osztályvezető, tanított a Pécsi Egyetem szombathelyi képzési helyén. Számos publikáció és szakmai újítás fűződik a nevéhez.

Széll Kálmán - orvos, Szombathely díszpolgára
„Mindig is vágyakoztam az orvosi pályára. Nem mondom, hgy nem szívesen készültem volna katonai pályára, egy gyereket mindenre rá lehet állítani, pláne hogy ha azt hallja reggeltől estig, hogy ez milyen szép pálya, akkor ebbe úgy belenyugszik, belszokik, belenő. De a háborúnak a sok hátránya mellett volt egy előnye is, ezt a feleségem szokta mindig mondani, hogy a háborúnak köszönhető, hogy az én régi vágyam teljesült és orvos lehettem."

Puskás Tivadar hétfőn otthonában kereste fel a professzort, hogy Orbán Viktor miniszterelnök születésnapi köszöntő szavait tolmácsolja. A polgármester ma is felnéz pályatársa szakmai nagyságára. Széll Kálmán ma is aktív, szívesen tart előadásokat. Az írás, a kert és a festészet jelent számára kikapcsolódást, két gyermekével és öt unokájával szeretetteljes a kapcsolata. A Széll Kálmánnal 2013-ban készült portrébeszélgetést szerdán 18 óra 15 perces kezdettel láthatják a Szombathelyi Televízió műsorán.