MNB - 2
MNB

Hírek

Premierre készül a Mesebolt Bábszínház

2013. március 27., 18:04

A minden egér szereti a sajtot című klasszikus mesét Kovács Petra vitte színre. A hagyományos kesztyűs technikával készült bábjáték komoly szakmai kihívást jelent a színészeknek.

Premierre készül a Mesebolt Bábszínház

Zakariás, a vándormuzsikus egy kis városkába érkezik, hogy két egércsaládról meséljen. A szürke és a fehér egerek ősi ellenségei egymásnak.

A mese klasszikus Rómeó és Júlia történet: a viszály közepette szerelem szövődik a két rivális család gyerekei között.
A darab olyan örökérvényű kérdésekre keresi a választ, hogy győzedelmeskedhet-e a szerelem a háború felett, számít-e a külső, vagy lehet-e barátunk az, aki nagyon is különbözik tőlünk?

Kovács Petra rendező
"A tanulság pedig, amit szeretnék közvetíteni vele az az, hogy igenis fogadjuk el egymást. Ne azt nézzük, hogy milyen a külső, hanem azt, hogy mi van belül. A tolerancia ugyanis nagyon aktuális a mai világban."

Urbán Gyula klasszikus meséje, a Minden egér szereti a sajtot  a hazai bábszínházak kedvelt története. Szombathelyen Kovács Petra bábrendező szakos egyetemi hallgató gondolja újra és állítja színpadra  a történetet. Visszatér a hagyományos technikához, a klasszikus kesztyűs bábjátékhoz, ami komoly kihívást jelentett a színészeknek. A vándormuzsikust alakító Kőmíves Csongor pályája során most találkozott először ezzel.

Kőmíves Csongor bábszínész
"Nagyon gyakran, főleg ebben az előadásban vannak olyan dalok, amik egyfajta song-nak minősülnek, és nagyon nehéz azt megoldani, hogy a néző ne azt érezze, hogy fent mozog egy báb, és más valaki énekel alatta. Az énekes részeket nagyon nehéz kesztyűs bábbal végig vinni, hogy tényleg élethű legyen, hogy éljen, meg hogy animált legyen."

A bábjáték premierjét a közönség pénteken öt órakor láthatja az MMIK-ban.