Hírek

Premontrei tanévnyitó, kitüntetéssel

2014. szeptember 01., 17:44

A magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést vehette át Gaál Jenő verbita szerzetes – a kitüntetés átadását a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium tanévnyitó ünnepségén tartották, a Székesegyházban. A tanévindító misét Veres András megyéspüspök celebrálta, a diákokat és a tanárokat Soltész Miklós egyházügyi államtitkár köszöntötte.

Premontrei tanévnyitó, kitüntetéssel

A Premontrei Gimnázium összes diákja közösen vonult át az iskolából a Székesegyházba – így köszöntek el a nyári szünettől és így kezdődött a 2014/2015-ös tanév ünnepélyes megnyitója. Szentmisét hallgattak meg a diákok, hozzátartozóik, valamint a tanárok.

Az évet indító misét Veres András megyéspüspök celebrálta. Emlékeztetett, hogy 46 év kényszerszünet után, 20 éve indulhatott újra az oktatás a Premontrei iskolában.

Veres András – megyéspüspök
„Ez akkor a visszanyert szabadságnak egy fontos megnyilvánulása volt, hogy újraindulhatott ez a gimnázium is, és több más egyházi iskola szerte az országban.”

Az évnyitón részt vett az egyházügyi állítitkár is, aki a középiskolás évek jelentőségéről is beszélt a diákoknak.

Soltész Miklós – egyházügyi államtitkár, EMMI
„A gimnázium évei az egyik leghasznosabb időszak az ember életében – és éppen ezért nagyon nem mindegy az, hogy ki mikor találja meg életének a célját, ki mikor találja meg életének az értelmét. Vár-e 30 évig, ahogy Ágoston tette, vagy már korábban az istenkeresés útjára rátér.”

Az ünnepélyes tanévnyitó keretében vette át kitüntetését Gaál Jenő. A verbita szerzetest a magyar érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, térítő munkája elismeréseként. Ez az állam által adományozható legmagasabb kitüntetés.