MNB - 2
MNB

Hírek

Premontrei tudós tanárok

2018. április 12., 16:26

Minden esztendőben tudományos diákkonferenciával emlékezik meg a nagy elődökről a Premontrei Gimnázium. Idén az összes évfolyam képviseltette magát a versenyen.

Premontrei tudós tanárok

Az egyházmegyei levéltár vezetőjének előadásával kezdődött az idei diákkonferencia.

“A legkegyetlenebb időszaka volt az emberiség történetének. Ilyen tömeggyilkosságok, amik a 20. században történtek, nem fordultak elő.”

Ezt mondta Rétfalvi Balázs, aki a kommunista diktatúrák papi áldozatairól beszélt. Elsőként Mindszenty József, majd Brenner János életútját és az általuk képviselt hitvallást ismertette, kiemelve, hogy mindketten kötődtek a Premontreihez. Akárcsak a tudományos vetélkedő témáiban szereplő többi személy.

Leffler Bernadett - tanuló, 10. A
“Mi Keresztesy László premontrei atyából készültünk fel, az ő életéről. Ő egy csornai atya volt, viszont Amerikában ő volt az egyik megalapítója az ottani premontrei szerezetesrendnek.”

Zágorhidi Czigány Sebestyén - tanuló, 12. D
“A mi csoportunknak Badalik Sándor Bertalant kellett bemutatni. Ő premontrei diák volt, és későbbiekben veszprémi püspök lett, mint domonkos szerzetes. És igazából az ő életútját, tevékenységeit kellett bemutatnunk. Igazság szerint nagyon sokat segített a felkészülésben a felkészítő tanárunk, Kiss Márton tanár úr.”

Ezenkívül a diákok kisebb részben az internet, nagyobb részben pedig a vasvári múzeum segítségét kérték az ismeretek összegyűjtésében. Az iskola célja, hogy kutatómunkára ösztönözze a gyerekeket.

Véghné Busics Hilda - igazgató, Premontrei Gimnázium
“Jó lenne évről évre megemlékezni olyan hírességekről, akik vagy itt tanultak a gimnáziumban, vagy tanítottak. Tudóssá váltak, igazi egyéniségekké, akiknek az életútja példa lehet a mai fiatalok számára.”

A csapatok előadását zsűri értékelte, majd hagyományosan egy tesztírással zárult a rendezvény.