Hírek

Próbanépszámlálás Jákon

2010. október 18., 10:22
A jövő évi népszámlálás előkészítéseként próba felmérést végez a Központi Statisztikai Hivatal.  Vas megyében Jákon gyűjtenek adatokat, emellett az ország több pontján is tartanak ezekben a hetekben próbanépszámlálást. Összességében mintegy 55 ezer embert érint az adatfelvétel. Jákon 8 kérdezőbiztos járja a falut, november 7-ig kell végezniük a kérdőívek kitöltésével.
Próbanépszámlálás Jákon

Két kérdőívet kell kitölteni. Az egyik a személyes adatokat tartalmazza, a másik pedig a lakásra vonatkozó kérdéseket. Csak általános adatokat kell megadni. Hajnalka maga is kérdezőbiztosként járja szabadidejében a házakat, így már van tapasztalata. Azt mondja szívesen fogadják őket.

Wágnerné Lódics Hajnalka
"Ki lehet alakítani velük egy közvetlenebb kapcsolatot a faluban, és az hogy kinél mennyi időt kell eltölteni, idősebbeknél azért több idő fiataloknál hamarabb megy."

A jákiak fontosnak tartják a felmérést - legalábbis ezt tapasztalják a biztosok.

Orbán Éva
"Az országnak erre szüksége van, hogy a lakosság létszámát a megélhetési lehetőségeket, a lakásfenntartási lehetőségeket megismerje az ország, meg azért az jó is lenne, ha tudnának az ország helyzetéről."

Jákot 10 körzetre osztották, ezeket 8 kérdezőbiztos járja végig. Egyszer már felkeresték a lakókat, akkor mondták el nekik a népszámlálással kapcsolatos tudnivalókat. Most először van lehetőség interneten keresztül leadni az adatokat, de a lakosok interjú formájában is megválaszolhatják a kérdéseket.

Horváth Ferencné - kérdezőbiztos
"A falu 50 százaléka, aki még mindig az interjús kitöltési formát válassza. A lakosság fiatalabb körébe az internetes azért az elterjedtebb, és olyan 20-30 százalék aki saját maga kitöltési formát választotta."

Ha ez utóbbi formát választják a lakók, a számlálóknak akkor is vissza kell menniük ellenőrizni a kérdőívet. Csak ezután adhatják le a Statisztikai Hivatalnak a nyomtatványokat. A kérdezőbiztosoknak november 7-ig kell leadni az összes borítékba zárt kész kérdőívet. A hivatal a most felvett adatokat a 2011. évi népszámláláshoz használja majd fel.