Hírek

Problémák sorát veti fel a Nyárfa utca egyik házában felhalmozott hulladék

2020. január 24., 13:40

Tűzhöz riasztották a tűzoltókat január 7-én éjszaka a Nyárfa utca sorházához. Egy komfort nélküli lakás felső szintje gyulladt lángra valószínűleg a világításhoz használt gyertyától. A tüzet eloltották, a szomszédok érzelmei viszont azóta is parázslanak. Most a körzet képviselőjének segítségét kérték.

Problémák sorát veti fel a Nyárfa utca egyik házában felhalmozott hulladék

Két fecskendővel hamar megfékezték a lángokat a tűzoltók. A sorház minden lakóját kiterelték otthonukból, a környéket rendőrautók zárták le. A gázpalackot időben kihozták az ingatlanból, így személyi sérülés nem történt. A lakásban már régen kikapcsolták a közműveket, csak a víz maradt, mert a sorház egyetlen közös vízórával rendelkezik. Anya és felnőtt fia gázpalack mellett melegszik és gyertyával világít azóta is, ugyanis a tűz után nem sokkal visszatértek a szinte lakhatatlanná vált lakásba. Az évek során annyi szemetet felhalmoztak, hogy emiatt elszaporodtak a környéken a patkányok.

Bolla István – szomszéd
„Vannak, de hát ugye itt 30 évig nem volt kukájuk, most egy éve van nekik. El lehet képzelni, hogy a szemét hol van. A harmadik konténer szemetet vitték el tőlük. Én, meg itt mindenki csak sajnálja őket, de kell rajt segíteni.”

Információink szerint többször jártak már a házban a népegészségügyi szakemberek, most is folyik a család ügyében eljárás. Az ilyen esetekben az egészségügyi bírság akár 5 millió forintig is terjedhet.

Wachter Walter – megyei tisztifőorvos
„A népegészségügyi hatóságra ez akkor tartozik, ha a rendetlenség közegészségügyi, járványügyi helyzettel jár. A hatósággal kapcsolatban szeretném azt kiemelni, hogy jó, ha nem a hatóság az első, aki eszünkbe jut ilyen esetekben.”

A szomszédok most a körzet képviselőjétől kértek segítséget, szerintük ugyanis a család egyedül nem képes változtatni, összefogásra van szükség érdekükben.

Tóth Kálmán – önkormányzati képviselő
„Ebben a Pálos Károly családsegítővel felvettük a kapcsolatot. Az önkormányzat szociális osztálya is foglalkozik a családdal, tehát szép lassan, apró lépésekkel el kell, hogy elkezdjük a munkát, melyben a legnagyobb segítséget a családtól várjuk, hogy együttműködjenek.”

A másik fontos feladat pedig az egészséges lakókörnyezethez való jog biztosítása a szomszédok számára is. Bár a kiégett házban lakó anya és fia is dolgozik, valószínűleg nem tudnák kifizetni az általuk felhalmozott hatalmas mennyiségű szemét elszállítását, valamint az egészségügyi szempontból elengedhetetlen nagytakarítás költségeit sem. A képviselő ehhez is segítséget ígért. Tóth Kálmán elmondta, a család együttműködő, így valószínűleg hamarosan rendeződhet az egész sorházat érintő probléma.