Hírek

Prosztata szűrőhét

2010. szeptember 13., 16:04
Évente 1500 férfi halálát okozza hazánkban a prosztatarák. Szűréssel időben felismerhetőek az elváltozások és külföldi tapasztalatok azt mutatják, a korai felismerést követő kezeléssel akár 30%-kal is csökkenthető a halálozási arány. Szeptember 13-a a Nemzetközi Prosztata Nap. Ehhez kapcsolódóan egész héten ingyenes szűrést tartanak a MÁV-rendelőben és a Markusovszky Kórházban. A nagy érdeklődés miatt a tervek szerint az év végén újabb szűrővizsgálatot tartanak Szombathelyen.
Prosztata szűrőhét

"Prosztataszűrésre jött? Akkor odaadom ezt a kérdőívet és ezt értelemszerűen töltse ki." Ez az első lépése a szűrésnek. Vizelési és a merevedési problémákat térképezik fel a kérdőívekkel, mivel ezek utalhatnak prosztata betegségekre. A hétfői szűrésre sokan elmentek. Naponta 20-30 beteget vizsgálnak meg a kórházban. 

Köő Sándor
"Mivel 70 éves vagyok és elég sokszor van vizelési problémám, kihasználom az alkalmat és telefonon bejelentkeztem, hogy eljövök és megvizsgáltatom magam."

Légrádi Jenő
"A prosztatára szedek gyógyszert és minden évben megvizsgáltatom magam, hogy nem rákosodott-e el."

A kérdőív kitöltése után meg is vizsgálják a jelentkezőket a szűrésen. Az 50 év feletti férfiaknak érdemes résztvenniük a szűrővizsgálatokon, mondják a szakemberek. Ebben az életkorban kezdődik a prosztata megnagyobbodása.

"Nem lenne baj, ha nem kellene éjjel kétszer-háromszor kimennem vizelni." Ebből lehet tudni, hogy baj van a prosztatával, mondja Engert Zoltán Vendel főorvos. Ha nem ismerik fel időben, akár rosszindulatú daganat is lehet a sejtelváltozásokból.

Dr. Engert Zoltán Vendel, osztályvezető - Markusovszky Kórház
"A szűrésnek igenis van értelme, a prosztatarákot, nem megelőzésében, mert azt nem tudjuk kiküszöbölni, hanem haláloki tényezőként csökkenteni lehet."

Tavaly Szombathelyen kétszer szerveztek több száz férfit érintő szűrővizsgálatot. Idén a megyében eddig csak Celldömölkön került erre sor. 400-ból 7-8 gyanús esetet találtak az orvosok. A Markusovszky Kórházban már nem fogadnak jelentkezéseket a szűrésre. Két óra alatt betelt az előjegyzés. A MÁV-rendelőben pedig az átépítés miatt az előjegyzéseket ugyan felveszik, a vizsgálatok egy részére azonban később kerül sor.