Hírek

Püspöki szentmise

2020. január 24., 13:39

Az elmúlt évszázadok alatt a katolikusok és a protestánsok sok mindent megtanultak egymástól. Fontos a jövőben is a közös, előremutató dolgokra figyelni és példát mutatni a világnak összefogásból, szeretetből - hangzott el az ökumenikus imahét csütörtöki imaalkalmán. Ezúttal a református templomban találkoztak a keresztény felekezetek.

Püspöki szentmise

Száz éve kezdődött, az elmúlt évtizedekben pedig erősödött az ökumenikus kapcsolat a keresztény felekezetek között. Ma már nem kérdés az összefogás.

Lakcner Pál - nyugalmazott evangélikus tábori püspök
“Egy bő századdal ezelőtt jöttek rá a keresztyén egyháza, hogy a misszió eredménytelen, ha megosztott. Így volt ez Ázsiában, Afrikában. És innen a gyakorlat felől kezdődött valami. És a 20. század nagy világégései biztos, hogy löketet adtak, hogy egymással szembe kell nézni. Bizonyos történelmi fesztültségeket ki kell beszélni, meg kell oldani.”

Szombathelyen is példamutató az együttműködés. Az ökumenikus párbeszéd egyik formája a minden év januárjában megrendezett imahét. Az elmúlt évtizedekben ezek az alkalmak is hozzájárultak ahhoz, hogy a felekezetek egyre jobban megismerjék egymást.

Székely János - megyéspüspök
“Minden évben ez az imahét örömteli ünnep. Látni egymás hitét, imádságát, szeretetét, énekét, nyitott szívét. Egyre inkább így érzik a résztvevők, hogy legalább egy hétre átélhetjük azt, hogy az Egyházunk, minden szétszakítottság ellenére a mélyben egy. Ugyanaz a keresztség, ugyanaz a Krisztus köt össze minket.”

Csütörtök este a református templomban három igehirdetést hallgathattak meg a jelenlévők.

Steinbach József - református püspök
“Az emberek annyi gonddal, problémával küzdenek, keresik a kapaszkodót, az igazi kapaszkodót. És ez az élő Isten. És nekünk össze kell fognunk, hogy ezt bátran és örömmel meghirdessük. Szükségünk van egymásra. Én hiszek ebben a jövőben, hogy a jövő az ökuemnéé. Ilyen értelemben, igaz értelemben.”

Az imahét vasárnap zárul. Szombathelyen a református templomban gyűlnek össze ismét a keresztények este 6 órától.