Hírek

QR kód segítségével ismerhetjük meg a város nevezetességeit

2016. augusztus 25., 16:16

Korszerű megoldást választottak a civilek arra, hogy a város köztéri szobrainak történetével megismertessék a szombathelyieket és a turistákat: QR kódos táblákat helyeznek el a belvárosban, elsőként a városháza előtti szoborcsoport kapott ilyet.

QR kód segítségével ismerhetjük meg a város nevezetességeit

Civil kezdeményezésre qr kódos táblát kapott a Szombathelyi polgárok szoborcsoport a városháza előtt. Egy mobilalkalmazást kell csupán letölteni, az okostelefon kameráját a kódra irányítani, és a kijelzőn láthatóvá válik a hozzárendelt információ. Nem véletlen, hogy Körössényi Tamás köztéri alkotásának története ismerhető meg elsőként ily módon.

Bődi Lívia - elnök, Szombathelyi Szépítő Egyesület
“Sem az itt lakók, sem az ide járó turisták nem tudják, hogy ez a szoborcsoport mit ábrázol. És ebből a felvetésből jött az, hogy kellene csinálni ide egy táblát. Először ilyen ismertető táblának indult volna, de a technika fejlődése azt hozta, hogy végülis egy qr kódos tábla lett belőle.”

A megoldást többen önkéntes munkájukkal segítették: köztük a kód készítője, Simon Ádám, vagy az ismertető szöveget megíró történész, aki a szobor által ábrázolt jelenet eredetét kutatva egy szép legendára bukkant.

Kalocsai Péter - történész, vezetőségi tag, Szombathelyi Szépítő Egyesült
“A történet a 18. századra nyúlik vissza. Ha valaki mindenben megfelelt, hogy szombathelyi polgárrá váljon, a polgárrá avatási ceremóniát azzal fejezték be, hogy a városatyákkal együtt kiment a szombathelyi főtérre, és ott a főtéren lévő kútból ivott, meghajolt a városatyák előtt.”

Mindezt magyarul és további öt nyelven olvashatja el az, aki a most kihelyezett qr-kódot használja,  tehát a kezdeményezésnek nemcsak helytörténeti, hanem turisztikai jelentősége is van. Az ötletet a körzet képviselője is támogatta.

Takátsné Tenki Mária - elnök, Jogi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága
“Én úgy vélem, hogy az itt élőknek és az ide látogatóknak rendkívül hasznos, hogy ezzel a korszerű eszközzel megismerjék a történetet, és még további hasonló módszerrel próbáljuk a belvárost bemutatni.”

Az akció hamarosan folytatódik, és további szombathelyi alkotásokat látnak majd el qr kóddal a civilek.