Hírek

Rabok ajándékozták meg a gyermekotthon lakóit

2016. december 05., 17:15

Rabkeresetükből összespórolt pénzükből vásároltak csokoládét, és ajándékozták meg ezzel a Gencsapáti gyermekotthon lakóit a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjei. A fogvatartottak nyáron jóvátételi munka keretében újították fel többek között az otthon játszóterét, akkor jött az ajándékozás ötlete.

Rabok ajándékozták meg a gyermekotthon lakóit

Kakashinta, csúszda, mászókák és hinta – ezeket tették rendbe nyáron a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai a Gencsapáti Gyermekotthonban, és festették le többek között a kerítést is. Most nem dolgozni érkeztek kísérőikkel, hanem ajándékot hoztak a kicsiknek.

"Kaptuk ezt a lehetőséget, hogy ide kijöhettünk, dolgoztunk. A gyerekek játszottak, megismertük őket, jó érzés volt itt lenni. Nekem személyesen 3 gyermekem van, ők is ilyen kicsik. Ebből kifolyólag jó érzés itt lenni, és bementünk, és mondtuk, hogy milyen élményeket éltünk meg, és ebből kifolyólag lett ez szervezve."

"Sokan közülünk szintén nehéz körülmények között nevelkedtek fel, és olyan fogvatartott is volt kint, aki itt a gencsapáti gyermekotthonban nőtt fel, szintén, és hallottuk, hogy mennyire nem könnyű az otthonban, és család nélkül felnőni."

A büntetés-végrehajtási intézet célja, hogy a fogvatartottakat felkészítse a szabadulásuk utáni életre. Az úgynevezett reintegráció, azaz a társadalomba való visszailleszkedés megkönnyítése érdekében a börtönben tanulhatnak, szakmát szerezhetnek, és dolgozhatnak is.

Tóth Tamás parancsnok, Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet
Munkadíjat kapnak, amiből természetesen különböző levonások történnek. Egyrészt a tartásukhoz hozzájárulnak,bűnügyi költséggel tartoznak, esetleg gyermektartással, kártérítési eljárás, vagy polgári peres ügyük van, ezeket folyamatosan törlesztenünk kell. A megmaradó résszel pedig szabadon rendelkeznek.

43 fogvatartott vásárolt a megtakarított pénzéből csokoládét a gyermekotthon lakóinak.

Horváth Artúr intézményvezető, Ernuszt Kelemen Gyermekotthon
Nem az anyagi része, tehát a csokoládé számít, hanem ami mögötte van, a mondanivalója, az eszmeisége, és a specialitása tulajdonképpen. Így karácsony előtt egyre több a jelentkező, adományozó támogatja önként az intézményünket.

A gencsapáti gyermekotthonban 24 éves korukig maradhatnak a fiatalok. Jelenleg 80 lakója van az intézménynek.