MNB - 2
MNB

Hírek

Rágcsálóirtás kezdődött Szombathelyen

2014. november 13., 15:21

A város parkjaiban, patakpartokon, lakótelepeken véralvadásgátló szerrel ritkítják a patkányokat. Ez az állatvilág egyik legsikeresebb faja, amely kiválóan alkalmazkodott a városi élethez. Jelenlétükről sok lakossági bejelentés érkezik.

Rágcsálóirtás kezdődött Szombathelyen

"Látszik, hogy az irtószer egy viaszbázisban van, ami ellenáll a vízben és a csapadéknak. Vizes kövegben, csatornákban ilyeneket használunk."

Ilyen szerekkel irtják a patkányokat a felszínen és a város csatornarendszerében. A szakemberek lakossági bejelentések alapján feltérképezték a leginkább fertőzött területeket, felkutatták a rágcsálók járatait, fészkeit. Ide helyezik el a véralvadásgátlót tartalmazó irtószert. Felirat figyelmeztet a kihelyezett patkányméregre, az alkalmazott hatóanyagra és az ellenszerre.

"Az ellenszerük a K1 vitamin, ami injekció formájában szerezhető be."

Ha a patkány fogyaszt a méregből, két-három nap alatt elpusztul. Tizedik éve folyik átfogó rágcsálóirtás Szombathelyen, ezzel sikerül kordában tartani a szaporulatot.

Palkó László - egészségügyi gázmester
"Nagyon sok rágcsáló természetes élőhelye megszűnt, az árvíz miatt a patak-parti fészkek megteltek vízzel, és behúzódnak a lakótelepekre, sok állampolgári bejelentéssel találkozunk nap mint nap."

Világszerte jellemző a városokban a vándorpatkány jelenléte. Jól alkalmazkodik az urbanizált környezethez, az ember közelségéhez. Széles tűrőképességű, mindenevő, rendkívül szapora állat: egy nősténynek akár 50 utóda is lehet egy évben. Föld alatti járatrendszereket épít, éléskamrákat létesít. A fertőzésveszély a patkánnyal kapcsolatos legáltalánosabb aggodalom, pedig esetükben nem nagyobb a kockázat, mint más rágcsálók, vagy akár a macskák kapcsán.

Szinetár Csaba - zoológus
"Kifejezetten intelligens állatról van szó, tanulékony, óvatos, csak a profi, irtásukra szakosodott személyzet képes megoldani az irtásukat, túljár az ember eszén."

Az irtó cég gondoskodik az elhullott állatok összegyűjtéséről is, ezeket veszélyes hulladékként kezelik. A patkány gyérítést ezen a héten elvégzik, a kihelyezett méreg maradékát december 27-28-án szedik fel.