Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Rák Jóska, dán királyfi

Adásban volt: 2012. március 7.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A rendszerváltás és az elmúlt 20 év tanulságaival szembesíti a nézőt a Weöres Sándor Színház legújabb előadása, amelynek bemutatóját pénteken láthatja a közönség. A budapesti Soós Péter első szombathelyi rendezése Háy János Rák Jóska, dán királyfi című darabja.

 

 

Csak a rendszer változott, az arcok ugyanazok. A magyarországi rendszerváltás zavaros éveiben játszódó darabot a rendező kérésére írta Háy János. Így lett Ivo Bresan 50-es éveket idéző drámájából közelmúltbeli történet. 

Soós Péter rendező

"Ugye a darab egy olyan pillanatban játszódik, ahol a régi elit megpróbálja magát új elitként legitimálni. Tehát ez nyilván nem megy a legolajozottabban, és ne megy súrlódások nélkül. Ennek áldozatai vannak."

Egy Isten háta mögötti faluban a Hamlet előadására készülnek a helyiek. S míg a próba zajlik, szép lassan kibontakozik egy másik, aktuális történet. Kiderül, hogy a termelőszövetkezet vagyona, a hajdan közösségi kézben lévő földek és gépek most már az egykori Tsz-elnököt gazdagítják, aki pillanatok alatt alkalmazkodik az új helyzethez, és gátlástalanul hasznot húz a változásból.

Trokán Péter

"Úgy forgatja a falu életét, ahogy akarja, mert abban a kaotikus, rendszertelen rendszerváltó időben bizony ezek nagyon jól működtek, és nagyon hamar tudtak embereket kinyírni, hamar tudtak százmilliókat összeszedni."

Az előadásban feltűnnek a rendszerváltás nyertesei és vesztesei, köztük az apja igazságáért hiába küzdő naív fiú, akit Endrődy Krisztián alakít. Ez az első főszerepe a Weöres Sándor Színházban.

Endrődy Krisztián

"Így, 22 évvel a rendszerváltás után, látva, hogy milyen társadalmi helyzet alakult ki, azt hiszem, hogy ez egy nagyon fontos darab, ami közel áll hozzám, úgyhogy én ezt nagyon szeretni fogom."

Az előadás vérbő, gyakran szabadszájú humorral nevetteti meg a nézőt, miközben valamennyiünket szembesít megalkuvásainkkal, gyávaságainkkal, és saját felelősségünkkel is.

 

2012. március 07.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében