Hírek

Rákóczi Konferencia

2015. július 09., 19:48

Szakmai konferenciát szerveztek Szombathelyen Rákóczi Ferenc halálának 280. évfordulója kapcsán. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum valamint a Rákóczi Szövetség közös rendezvénynek középpontjában a fejedelem, és az általa vezetett szabadságharc állt.

Rákóczi Konferencia

Hende Csaba előadása
"Ismét felszakadnak...ezekkel a szavakkal kezdte kiáltványát Rákóczi Ferenc"

A Rákóczi szabadságharc Vas megyei vonatkozásairól beszélt előadásában Hende Csaba, honvédelmi miniszter azon a konferencián, melynek Szombathelyen a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által működtetett Őrvidék Ház adott otthont.

Szász Jenő - elnök, Nemzetstratégiai Kutatóintézet
"Ahogy az alaptörvény is fogalmaz a keresztény és nemzeti gyökerekre kell építenünk a magyarság jövőjét és ezért azt gondolom, hogy jó hogyha felelevenítjük azon történelmi pillanatokat, amelyre tényleg építhető a magyar jövő és én azt gondolom, hogy II. Rákóczi Ferenc fejedelem ebbe a csoportba, vagy ebbe a történelmi, kiemelt kategóriába tartozik."

Rákóczi Ferencet 1705-ben választották Erdély és Magyarország vezérlő fejedelmévé. Az általa vezetett szabadságharc célja az volt, hogy kivívja az ország függetlenségét a Habsburg Birodalomtól. Bár a harc elbukott, sikerült megakadályozni az ország beolvadását a birodalomba, és a rendi alkotmány fennmaradt. A békekötés után Rákóczi nem volt hajlandó hűségesküt tenni a császárnak, hazájától  távol, Rodostóban halt meg. A konferencián a történész szakma és más rokontudományok kiemelkedő kutatói tartottak előadásokat.

Csáky Csongor - főtitkár, Rákóczi Szövetség
"Mi örömmel álltunk a kezdeményezés mögé, hiszen azt gondoljuk, hogy II. Rákóczi Ferenc egy olyan személyisége a magyar történelemnek akit soha senki nem kezdett ki, az ő általa vezetett szabadságharc is egy tiszta időszaka a magyar történelemnek, és azt látjuk, hogy a fejedelem ma is egy példakép."

Az előadások hadtörténeti, eszmetörténeti, kultúrtörténeti és irodalmi aspektusból járták körül Rákóczi életét, az általa vezetett szabadságharc eseményeit.